Témata
Zdroj: Mitutoyo Česko

Nastartujte inovace i v kontrole kvality

Již velmi dlouho kolem sebe slyšíme jen slova týkající se pandemie, ohrožení, krize. Denně na nás útočí jeden problém za druhým a ve změti spousty informací se mnohdy jen těžce orientujeme. Tato kritická situace opravdu zasahuje do všech lidských činností, mění je spolu s naším myšlením a staví před nás nové a nové výzvy. Přesto pevně věřím, že se s tímto stavem opět všichni vyrovnáme a nastane zase čas obnovy, nového růstu a nové prosperity.

Petr Zahálka

V roce 1982 absolvoval Vysokou školu strojní a textilní v Liberci a nastoupil do státního podniku Somet Teplice, který tehdy patřil k největším výrobců měřicí techniky v bývalém socialistickém bloku. Od roku 1983 byl součástí vývojové skupiny, která na trh jako první v zemích RVHP dodávala sériově vyráběné třísouřadnicové měřicí stroje vybavené již tehdy mikroprocesorovým výpočetním systémem. Osobně byl tvůrcem výpočetního SW pro tyto stroje.
Od roku 1991 začal spolupracovat, tehdy jako technik, s firmou Mitutoyo. O čtyři roky později Mitutoyo v Praze uzavřela kancelář. Po návratu do Teplic se pan Zahálka dále aktivně pohyboval v oblasti metrologie, založil zde akreditovanou kalibrační laboratoř a byl stále aktivní v problematice kvality.
V roce 2002, po mohutném nástupu japonských firem do zemí střední Evropy a zvláště pak do ČR, jej oslovilo vedení firmy Mitutoyo z Německa, zda by opět nezačal s firmou Mitutoyo podnikat. Ještě v témže roce byla firma Mitutoyo Česko s.r.o. s mojí spoluúčastí založena v Teplicích, a tak se pomalu již blíží naše 20 výročí od založení.
Nyní firma Mitutoyo Česko s.r.o. má další předváděcí centra kromě Teplic ještě v Mošnově u Ostravy a v Považské Bystrici na Slovensku, řídí síť sedmi autorizovaných prodejců a sama má již 28 osob.
Snahou naší firmy je prostřednictvím naší špičkové měřicí techniky zabezpečovat pro ostatní lidi kvalitu vyráběných finálních produktů od našich zákazníků a uživatelů.

Reklama

Je zcela jasné, že se svět po této krizi výrazně změní. Hlavně v oblasti průmyslové výroby se řada firem nebude schopna s tak velkou zátěží vyrovnat a bohužel budou muset opustit trh. Na druhou stranu vidíme, jak nám nyní řada výrobků chybí a jak jsou najednou ve velkém množství potřebné. Takže zde je ten správný impulz pro mnohé firmy, nastartovat inovace, vyměnit staré výrobní programy za nové, zapojit se do nových projektů s vyšší přidanou hodnotou apod. Toto však jednoznačně znamená inovovat, a to tak, aby naše firmy byly opět konkurenceschopné, a to jak technicky, tak samozřejmě i cenově. Velmi důležitým faktorem však stále je a bude v kvalita.

Firma Mitutoyo nabízí řešení integrace zajištění kvality přímo do výroby na základě měřených dat a jejich statistickému zpracování. (Zdroj: Mitutoyo Česko)

Většině z nás je jasné, že jen kvalitní produkt má naději na úspěch a lze jej na trhu opakovaně a dlouhodobě uplatnit. Zajištění kvality vlastní produkce a její dokladování zákazníkovi – odběrateli, bývá právě jedním z nástrojů k prodejnímu úspěchu. A zde si dovolím říci, že právě zajištění kvality bude nyní procházet velmi rychlým tempem digitalizace a automatizace.

Reklama
Reklama
Reklama

Zajištění kvality pomocí digitalizace a automatizace

Příkladem u firmy Mitutoyo jsou souřadnicové měřicí stroje. Ve standardních typech přichází na trh nová řady CMM CNC Crysta V. Pro automatizaci a přímé nasazení ve výrobní kontrole je to nejširší škála CMM CNC. Od nejmenšího typu MACH KO-GA-ME přes MiSTAR 555, MACH 3A až po MACH V 9106. Dále se objevuje zcela nová řada Avant u konturoměrů, drsnoměrů a kombinovaných formtracerů s velmi progresivním řešením vzájemné zaměnitelnosti. Více informací o produktech Mitutoyo je k dispozici ve virtuálním předváděcím centru.

Spolehlivý partner pro inovace

Firma Mitutoyo si v průběhu své existence vybudovala silnou pozici světového leadera v oboru přesné měřicí techniky, hlavně té digitální. Díky vlastním mohutným investicím, a to jak do vývoje nových produktů, tak i do své samotné sériové výroby, chce dodávat svým zákazníků vždy nejen kvalitní, ale i cenově dostupná měřidla, která budou v souladu s trendem dnešní doby – digitalizace a automatizace.

Související články
Trendy ve světě přesné měřicí techniky

Požadavky kladené na kontrolu kvality se rok od roku stále zvyšují. S tímto trendem se musejí vypořádat všichni výrobci měřicí techniky. Shodně je tomu i u firmy Mitutoyo, která se snaží šíří svého sortimentu maximálně vyhovět požadavkům pro dílenskou kontrolu, měrové laboratoře i procesní kontrolu, ale zároveň neopomíjí současný trend - Průmysl 4.0 a IoT - požadavek na inteligentní komunikativní měřidla a přístroje.

Plná digitalizace v systémech zajištění kvality

V posledních době se pojem Průmysl 4.0 stal běžnou součástí našeho života. Co se však za tím skrývá? Cílem této velké změny je vytvořit plně „digitalizovaný systém“, který umožní flexibilní výrobu v celém jejím cyklu. Bude minimalizovat lidské vlivy a optimalizovat na základě získaných dat všechny složky výrobního procesu. To znamená počínaje vývojem a konstrukcí počínaje přes předvýrobní etapy a nákup materiálu až po samotnou výrobu vč. zajištění kvality a distribuci finálních produktů.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Související články
Plná digitalizace průmyslové výroby

Dnes se již nikdo nepozastaví nad výrazy, jako jsou Průmysl 4.0 nebo IoT. Tyto velké změny v průmyslové výrobě představují budování plně "digitalizovaného systému", který umožní vyšší flexibilitu a to v celém výrobním cyklu. Snahou je vždy minimalizovat lidské vlivy a optimalizovat na základě získaných dat všechny složky výrobního procesu. To znamená vývojem a konstrukcí počínaje, přes předvýrobní etapy jako je např. nákup materiálu, plánování zdrojů až po samotnou výrobu, kde velkou roli hraje samozřejmě zabezpečení kvality, a distribucí finálních produktů konče.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Absolutní měření ve výrobním procesu

S již velmi známým pojmem Průmysl 4.0 se potkáváme stále více v každodenním životě. Jeho naplnění v běžné výrobní praxi znamená vytvořit plně digitalizovaný systém, který umožní flexibilní výrobu v celém jejím cyklu: konstrukce–technologie–výroba–kontrola kvality. Flexibilita vyžaduje rychlou a přesnou reakci na měnící se podmínky ve výrobním procesu. Jedním z informačních toků, který dává účinnou zpětnou vazbu, se stává rychlé a přesné absolutní měření a sdílení výsledků měření pomocí moderních technologií.

Trendy pro MSV:
Měření napříč průmyslem

Mezinárodní strojírenský veletrh 2021 byl velmi úspěšný. Nyní se připravuje další ročník a s ním i řada vystavovatelů. Pro náš seriál vybíráme ty nejfundovanější z nich, abychom se jich zeptali na zajímavosti a trendy v jejich oborech. Tentokrát jsme oslovili Ing. Petra Zahálku, výkonného ředitele společnosti Mitutoyo Česko.

Zajištění kvality výroby přímo v provozu

Současný trend - implementace zásad Průmyslu 4.0 - znamená budování nových výrobních kapacit s maximálně možným stupněm sběru dat a zajištění vzájemné komunikace všech uzlů dané výroby. Samotná výrobní zařízení jsou stále častěji vybavována systémy monitoringu většiny procesů, které na daném zařízení probíhají a které mohou svým vlivem zasáhnout do samotného výrobního procesu anebo mohou ovlivnit kvalitu finálního produktu.

Řada novinek mezi měřicími přístroji

Jako každoročně firma Mitutoyo ani letos nevynechává možnost své prezentace na MSV v Brně. A letošní prezentace bude o to významnější, že se nese v duchu oslav 50. výročí působení značky Mitutoyo v Evropě, 15. výročí aktivit firmy Mitutoyo Česko a samozřejmě nesmíme ani zapomenout na samotný MSV, který je již pořádán po šedesáté.

Měření v rámci celého výrobního řetězce

Na cestě k aplikaci konceptu Průmyslu 4.0 se měřicí a kontrolní technologie čím dál víc používají jako řídící nástroj ve výrobě. V rámci plnění této nové role ale potřebují pružněji a rychleji zachytit kvalitativní údaje na různých místech: v měřicí laboratoři, v těsné blízkosti výrobní linky, stejně tak jako přímo v ní.

Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit