Témata

Budoucnost nepočká. Nové výzvy si musíme vzít za své co nejrychleji

03. 11. 2021

"Máme za sebou dva náročné roky. Pandemie, která ještě zcela neodezněla, byla obrovskou zkouškou nejen pro podniky, ale i pro rodiny. Česká ekonomika téměř skončila na malou chvíli na ventilátoru. To už je ale minulost, je potřeba dívat se dopředu. Máme před sebou nové výzvy, tři obrovské transformace ekonomiky, které musíme uchopit jako příležitost a dobře se připravit." říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Jaroslav Hanák

Český podnikatel v dopravě, od dubna 2011 zastává pozici prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR. V roce 1991 spoluzakládal Asociaci dopravních, spedičních a servisních firem Čech, Moravy a Slezska (ADSSF). V čele asociace figuruje od jejího založení v pozici prezidenta.Od roku 1991 je také viceprezidentem pro osobní dopravu ve sdružení Česmad Bohemia, od roku 2003 prezidentem Svazu dopravy ČR. V roce 2003 byl zvolen viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR a o osm let později, v roce 2011, hlasy 90 % delegátů jeho prezidentem.Potvrzen v této funkci byl i ve volbách roku 2015 a 2019.

Od roku 2003 byl členem a od roku 2011 místopředsedou Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tzv. tripartity) za stranu zaměstnavatelů a podnikatelů. Od roku 2013 je také poradcem prezidenta ČR Miloše Zemana pro oblast průmyslu, dopravy a stavebnictví a od roku 2015 členem Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst.

Z mezinárodních funkcí zastával pozici viceprezidenta řídící rady International Road Transport Union (IRU) pro osobní dopravu se sídlem v Ženevě a člena dopravního výboru BusinessEurope v Bruselu.

Reklama

Na jaře 2020 se mnohé podniky prakticky ze dne na den ocitly bez zakázek, musely se naučit nové procesy a zvykat si na prostředí, které nastavila pandemie. Řídit pracovníky na home office, střídat směny tak, aby se nepotkávaly, pravidelně dezinfikovat společné prostory, testovat zaměstnance, to vše firmy zvládly a za to jim patří obrovský dík. Bez úsilí podniků bychom krizi rozhodně nepřekonali. Všem firmám chci za jejich obětavost a nasazení poděkovat.

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR: „Pokud se má naše země rozvíjet a lidé mají být spokojení, potřebujeme tady mít jak fungující a šikovné firmy, tak efektivní a proklientskou vládu.“ (Zdroj: SP ČR)

Česká ekonomika a podniky se už z krize oklepávají. Jak jsme viděli, první fáze restartu ekonomiky byla tentokrát mnohem rychlejší než po světové hospodářské krizi v letech 2008 a 2009.

Problémem však je, že jsme narazili na několik limitací a konjunkturu nejsme schopni využít na maximum, abychom zacelili všechny rány, které si firmy nesou z koronavirové krize. Může za to například přetrvávající nedostatek dílů a subdodávek, což je celosvětový problém, růst cen vstupů a nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Ceny některých surovin a materiálů meziročně stouply i několikanásobně, a mnohé z nich ani nejsou dostupné, výrazně zdražila i elektřina a plyn. Kvůli pandemii rostly také ceny obalových materiálů. Vstupy navíc zdražují podle našeho šetření mezi firmami rychleji, než rostou ceny finální produkce. Tento rozdíl tak musejí podnikatelé často pokrýt buď úsporami nákladů, nebo snížením své ziskové marže. Kvalifikovaní pracovníci chybí podle květnového průzkumu Svazu průmyslu a dopravy 44 % podniků. Situace na trhu práce se navíc v dohledné době nezlepší.

Reklama
Reklama
Reklama

Musíme se připravit na tři transformace ekonomiky

Dosavadní model fungování naší ekonomiky nastavený v 90. letech minulého století začíná být vyčerpaný. Objevuje se stále více překážek, které nás brzdí na cestě, abychom se měli všichni lépe. Za 30 let jsme se naučili perfektně vyrábět, ale většinou pro ostatní.

Na našich podnikatelských misích s představiteli státu vidím, že české výrobky mají ve světě stále dobré jméno, lidé je mají spojené s kvalitou a tradicí. Když ale dodáváme jen malé součástky do ledniček a aut finálních výrobců, celou slávu sklízí někdo jiný. A s ní i vysoké marže, ze kterých bychom mohli lépe platit naše lidi a dál je investovat. Proto potřebujeme druhou transformaci ekonomiky. To znamená více finálních výrobců s jasnou vizí, kvalitními produkty a na ně navázanými službami, které dokážou prodat po celém světě.

To ale jen těžko půjde bez lidí. Nedostatek zejména kvalifikovaných odborníků naše firmy brzdí už teď. V následujících letech budou do důchodu odcházet Husákovy děti, ročně z trhu práce odejde o 30 tisíc lidí více, než na něj přijde mladých absolventů. I proto musíme už teď začít pracovat na digitální transformaci. Potřebujeme naše výroby digitalizovat, nahradit těžkou manuální práci stroji. Chytře robotizovat a automatizovat vše, co jde.

Mám radost, že rok od roku roste podíl firem, které mají zpracovanou nebo zpracovávají strategii své digitální transformace. Ukazují to naše každoroční průzkumy, které mapují zavádění Průmyslu 4.0 ve firmách. Těší mě hlavně fakt, že nad svou transformací podniky stále více přemýšlejí v kontextu celé výroby. Koupit jednoho robota a myslet si, že něco vyřeším, to není správná cesta. Mezinárodní strojírenský veletrh tyto a další trendy, kam se digitalizace posouvá, představí.

Zelenou revoluci musíme chytit jako příležitost

Výzvou pro nadcházející roky je zelená transformace. Zdaleka se netýká jen firem, bude vyžadovat změny v celé společnosti. Z evropské sedmadvacítky zemí to budeme mít skoro nejtěžší. Jsme jedna z nejprůmyslovějších zemí EU a nemáme slunce jako na jihu Evropy ani vítr jako přímořské oblasti. Vypořádat se s tím ale musíme a věřím, že to dokážeme.

Energeticky náročnější sektory nebo ty, kterých se to technologicky dotýká, se právem cítí ohrožené, pokud jednotlivé cíle pro snižování emisí nebudou odpovídat jejich reálným technologickým možnostem. Takové sektory budou potřebovat pomoct. Green deal proto musí být zároveň „real deal“ a návrhy obsažené například v balíčku Fit for 55 nesmí poškozovat konkurenceschopnost našich firem. V řadě odvětví ale vzniknou také nové obchodní příležitosti. Proto je nutné podporovat rozvoj nových technologií, výzkum a vývoj. Je rovněž klíčové, aby Česká republika dokázala co nejefektivněji využít všechny prostředky z evropských fondů, které mají pomoci firmám s přechodem na nízkouhlíkovou ekonomiku.

Reklama

Důležitá bude aktivita státu

Všechny zmíněné výzvy nepřekonáme za pár let. Je to proces, který bude trvat třeba dvě desetiletí. Na novinky se budeme muset připravit všichni, celá společnost, i proto je maximálně důležitá role státu. Měl by podporovat podniky v investicích do výzkumu a vývoje, zjednodušit administrativu a takzvaně nestát v cestě rozvoji. Musí především zajistit, aby se zvýšila digitální gramotnost lidí, aby se mohli rekvalifikovat, když jejich pracovní pozice zaniknou a budou potřebovat nové dovednosti. Představili jsme proto osm prioritních oblastí, na které by se měla zaměřit budoucí vláda. A musí na tom začít pracovat hned od začátku, budoucnost nepočká.

Chceme, aby se Česko posunulo mezi špičku v žebříčku hospodářsky rozvinutých zemí. Pokud se má naše země rozvíjet a lidé mají být spokojení, potřebujeme tady mít jak fungující a šikovné firmy, tak efektivní a proklientskou vládu. Je na novém kabinetu, aby vytvářel stabilní, předvídatelné a motivační prostředí pro podnikání i pro život.

Související články
Jan Rafaj: Průmysl je připravený, potřebujeme ale odvážnou vládu

Tradičně vám ve veletržním vydání MM Průmyslového spektra, v „předvečer“ konání Sněmu Svazu průmyslu a dopravy, přinášíme komentář jeho prezidenta Jana Rafaje, k sumarizaci stavu, ve kterém se dané oblasti nacházejí, a k nastínění cest nápravy s apelem na konání vlády.

Poklona českému průmyslu

Tradičně vám ve veletržním vydání MM Průmyslového spektra v „předvečer“ konání sněmu Svazu průmyslu a dopravy, přinášíme komentář jeho prezidenta Jaroslava Hanáka k předchozímu období, kterým si český průmysl prošel. Tentokráte jsou jeho slova směřovaná podnikatelům a průmyslníkům plna obdivu a respektu.

V koronavirové krizi je dialog sociálních partnerů stěžejní

Kvalitní podnikatelské prostředí je základem pro růst české ekonomiky. Proto je důležitý dialog mezi zástupci zaměstnavatelů i zaměstnanců, který se odehrává v tripartitě. Její význam ještě více vzrostl v aktuální koronavirové krizi. Zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelé v čele se Svazem průmyslu a dopravy ČR řeší s vládou například nastavení klíčových programů pomoci pro postižené obory.

Související články
Promluvy Štefana Kassaye: Současnost je východiskem utváření budoucnosti

Nejednou si povzdechneme, jak je jen ten svět složitý. Zároveň si ale uvědomíme, že v prostoru a čase svými skutečnými rozhodnutími a jednáním se zapříčiňujeme o potenciální dobro i zlo, že mnoho závisí na nás, na našich rozhodnutích a chování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Promluvy Štefana Kassaye: Protiřečení na denním pořádku

Kolem nás, u nás, všude, kde existuje život, se každou vteřinu odehrávají miliony událostí, které zasahují jednotlivce, komunity, státy. Rostou nepokoje, protesty a skandování, pouliční bitvy, rebelie. Systémy budované člověkem v sílící zlovůli a vlivem ničivých výroků se řadu let dostávají do úpadku. Jsme svědky válečných konfliktů, nových a nových hrozících válek.

Promluvy Štefana Kassaye: Devalvace vědy vědeckou komunikací?

Užívání cizích slov v běžné řeči ještě nikoho neudělá vědcem ani to nepovýší jeho společenskou úroveň. Přesto má člověk, kromě běžné výměny názorů, svůj záměr, kterému odpovídá i příslušný komunikační styl. Pochopitelně, že vysoce uznávaná osobnost chce mít možnost být šiřitelem svých vlastních názorů.

Promluvy Štefana Kassaye: S novým rokem nové příležitosti

Milý úsměv již z dálky prozrazuje dobrou náladu Janka, mého přítele z dětství. Září radostí, z byť i náhodného setkání. „Štefane, víš, co všechno mě čeká? Tvrdá robota. Počínaje prvním pracovním dnem.“ Řekne mi hned na uvítanou. Jeníček toho má vždy dost na práci. Zlepšovací návrhy, inovace… A navíc, jako představitel podniku, svým dobře míněným posláním oplývá nesmírným zájmem o vše kolem. Chce šířit dobro, a pomáhat lidem realizovat jejich předsevzetí. Není to ale vždy tak jednoduché, vnější svět ovlivňuje ten náš vnitřní. Například, když byl prezentován vládní program, vyslechli jsme různá vyjádření, často i extrémní. Projevoval se určitý osobnostní intelekt. A jak dny plynou, až příliš často odkrývají znova rozdané karty. Do státní ekonomiky pronikají politické názory, a ekonomika je součástí podnikání.

Promluvy Štefana Kassaye: Sváteční gratulace ve znamení umělé inteligence

O průmyslových revolucích se toho již mnoho napsalo. Na toto téma jsme vyslechli na půdě Intercedu přednášku profesora Klause Mainzera, prezidenta Evropské akademie věd a umění, při příležitosti podepsání memoranda s vytyčením nosných bodů o šíření vědy a vzdělávání.

Promluvy Štefana Kassaye: Medializace není propagace

Ohniska nepokojů ve světě, nečekané politické zvraty, dokonce přeměny státních útvarů, nejenže mají dopady na podnikatelské prostředí, ale vyžadují zásadní změny i uvnitř podniků. Situace ovlivňuje navazování nových obchodně-ekonomických vztahů, a tím i přehodnocování stávajících a připravovaných kapacit podniku.

Promluvy Štefana Kassaye: Období ekonomické nestability

Budoucnost nedokážeme dokonale předvídat, ale získanými zkušenostmi jsme schopni rozpoznávat akceptovatelné, a naopak pro budoucnost nežádoucí, a orientovat se na jejich rozhraní. Můžeme přinášet nové podněty, můžeme se poučit ze světového bohatství, nových objevů, vynálezů a jejich aplikací pro lepší budoucnost. To samé predikuje možnosti zapojovat se do projektů mezinárodního vzdělávacího systému, který v různých profesionálních seskupeních představují prominentní lektoři, vědci a odborníci z praxe.

Promluvy Štefana Kassaye: Je možné se obejít bez léků?

Odpovědi na otázku v titulku tohoto podcastu by mohly být různorodé. Dosud nevíme o možnostech přesné definice zdraví. Ale předpokládám, že mnozí z nás by to i považovali za absurdní. Už jen proto, že zdraví každého jedince je odvislé od celé řady vlivů, které na něho neustále působí.

Promluvy Štefana Kassaye: Jak jen ty dny letí!

Skutečně. Každý má svůj čas vyměřený. Paralela jeho odpočtu na ciferníkových hodinkách mě vede k ohlédnutí po tom, co jsem udělal před několika lety, co jsem udělal dnes. Myšlenky se mi ubírají směrem k pokračující práci na díle Trilogie. Jak z jeho názvu vyplívá, rodí se tři knihy, které mi nedají spát. A čas letí! Bilancuji nad tím, jak tato časově náročná práce osloví čtenáře, kolik z nich si přečte tuto promluvu, kolik posluchačů vyslechne její zvukovou verzi.

Promluvy Štefana Kassaye: V „trmě vrmě“ není každý den stejný

Již brzké ráno ukáže, jaký by měl být dnešní den. Každopádně by neměl záviset pouze na počasí. Člověk by měl již večer myslet na to, co je nevyhnutelně nutné předem zvládnout a promyslet. Zda má vše po ruce, aby následující den přinesl požadované ovoce. S osobním důrazem na to, že je součástí týmu, za který je zodpovědný a jehož členové vytvářejí na sebe navazující dílčí cíle..

Promluvy Štefana Kassaye: Moudrost života

Podstata názoru uvedeného v tomto titulku se v různých souvislostech a za rozličných okolností opakuje od brzkého rána až do pozdních nočních hodin. Pro mnoho z nás je to nejen téma konverzací na způsob „aby řeč nestála“, ale je to i náplň naší práce.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit