Témata
Reklama

Existuje optimální pohon pro dopravní techniku?

Pohony připojené přímo na síť nebo s měkkým rozběhem patří dodnes v dopravní technice k nejčastěji používaným řešením. Jsou ale optimálně přizpůsobeny pro provoz v moderním dopravním zařízení?

Odpověď zní, ne. Stěžejní témata, jako snižování počtu variant, inteligentní řešení pro budoucí třídy energetické účinnosti nebo proces podmíněné rampy start/stop je možné pomocí dosavadních řešení realizovat jen stěží nebo se zvýšeným objemem investic.

Reklama
Reklama
Reklama

Moment

Dopravní zařízení potřebují vysoký rozběhový moment při velmi malém trvalém momentu. V důsledku toho musejí být pohony navrhovány na rozběhový moment, ale pro trvalý provoz jsou předimenzované.

Nový Lenze Smart motor

Důsledek: příliš velký motor (zastavěný prostor) a nepříznivá účinnost v trvalém provozu (energetická bilance). Lenze Smart motor může být proti tomu krátkodobě přetížen s činitelem 4 pro potřebný rozběhový moment, a pak se svým jmenovitým momentem dostává velmi blízko k momentu procesu, který je potřebný při trvalém provozu. Navíc je možné aktivovat funkci úspory energie, což v souhrnu znamená, že Lenze Smart motor umožní, aby se systém stal energeticky efektivním.

Otáčky

Dopravní zařízení za provozu pojíždějí konstantní rychlostí. Ale každá zakázka je jiná a vyžaduje přizpůsobení otáček. To se odráží v rozmanitosti variant s různými převodovými poměry.

Důsledek: zvýšené náklady na provádění předběžných přípravných prací pro nejrůznější řešení pohonu. Normalizované řešení je možné realizovat jen zčásti. Lenze Smart motor však může být nastaven na požadované otáčky a s ohledem na přizpůsobení procesu může být nastaven na jiné konstantní otáčky při uvádění zařízení do provozu a jiné pro fázi běžného provozu. Tím se ušetří používání převodovek s různými převodovými poměry a zredukuje se objem konstrukčních prací.

Nové řešení

U Lenze se podařilo tímto novým motorem vyřešit jednu z největších výzev v konstrukci strojů pro zajišťování toku materiálu. Nové pohony totiž přinášejí maximální standardizaci současně s vysokou energetickou účinností.


Pro zvětšení klikněte na tabulku.

Na jakém principu je tato nová hospodárnost založena? Jádro inovace spočívá především v kousku inteligence, který Lenze integrovalo do svorkovnicové skříně třífázových motorů. Při konstrukci byl brán ohled na to, aby výhody konstrukční velikosti menších motorů nebyly zhoršeny zbytečně velkou svorkovnicovou skříní. Tím se usnadňují také přestavby stávajících zařízení, protože nejsou očekávány žádné konstrukční překážky.

Motor s mnoha možnostmi

Otáčky Lenze Smart motorů lze nastavit úplně jednoduše přímo v místě montáže. Jedinou variantou mohou být pokryty otáčky motoru od 500 do 2 600 otáček za minutu při konstantním točivém momentu.

Dalším zlatým hřebem je samotné nastavování, protože funguje jednak bezdotykově, jednak bez adresování a stejně tak i bez napětí. Lenze používá pro nastavení parametrů technologii NF – tzv. Near Field Communication, která je stále častější normou u smartphonů. Ve spojení smartphonu s aplikací od Lenze mohou být motory na své úkoly připraveny zcela jednoduše, bez toho, že by bylo nutné je připojovat na napětí. Pomocí této aplikace je možné hned po vybalení motoru na pracovním stole či přímo v zařízení nastavit požadované otáčky a rampy. To vše funguje zcela komfortně bezdotykově a především bez toho, že by přístroj bylo nutné zamontovat.

Lenze Smart motor byl vyvinut speciálně pro dopravní techniku a pouhými dvěma konstrukčními velikostmi pokrývá potřeby v technice přepravy zásobníků či palet.

Motory nabízejí dva digitální vstupy a jeden výstup. Umožňují tím, aby řízení mohlo v probíhajícím provozu zadávat dvě různé rychlosti (jízda plíživou a provozní rychlostí) a také příkazy start a stop. Kromě toho je možné jednoduše realizovat soft start a soft stop, stejně tak i změnu směru otáčení. Protože rozjezdové a brzdné rampy je možné nastavit individuálně, nevzniknou žádné nekontrolované skoky v točivém momentu, které zatěžují mechaniku zařízení nebo mohou vyvést z rovnováhy dopravované zboží.

Parametry motoru lze jednoduše nastavit prostřednictvím aplikace ve smartphonu.

Výsledkem je jednoduché objednávání z několika typů motorů bez nebezpečí záměny při montáži a jednoduché uvádění do provozu. Lenze Smart motor vytváří prostor pro řešení, s jehož pomocí je možné vyřešit množství úkolů v horizontální dopravní technice bez nákladné správy různých variant řešení. To přináší významné zvýšení účinnosti v celém řetězci tvorby hodnot. Lenze Smart motor je příkladem inovativního řešení pohonu pro moderní zařízení dopravní techniky.

Dipl.-Ing. Joachim Hanke

Lenze
petr.pesek@lenze.com
www.lenze.cz

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 140722
Datum: 25. 06. 2014
Rubrika: Trendy / Pohony
Autor:
Firmy
Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Související články
Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Řízení podniku podle ROI - OHLASY ČTENÁŘŮ

Množství ohlasů čtenářů na články, které v průběhu jejich postupné publikace přicházely, překročilo stovku. Věříme, že někteří čtenáři zareagují i na závěrečný článek, k němuž je tato příloha. Velmi si vážíme velké otevřenosti všech stanovisek. Abychom nic netlumili a na druhé straně nikomu v podniku jeho působnosti neublížili, uvádíme reakce anonymně. Plné znění reakcí, z nichž některé překračují i jednu stránku standardního textu, by stěží někdo četl. Vybíráme z nich proto vždy jen věty, charakterizující jádro. Pokud některé z ohlasů nezařazujeme, je tomu tak buď proto, že souhlasné příp. nesouhlasné stanovisko nebylo dle našeho názoru zdůvodněno věcně, nebo proto, že v rozsáhlém příspěvku bylo pro nás jádro obtížné identifikovat.

Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Ohřevné skříně Amarc - skladujte své sudy v teple a bezpečí

Připravili jsme pro Vás přehledný web s ohřevnými prvky společnosti Amarc. www.ohrevneprvky.cz. Naleznete zde kompletní nabídku topných plášťů pro sudy a průmyslové (IBC) kontejnery i podlahové topné desky v klasickém a EX provedení pro výbušné prostředí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit