Témata
Reklama

Skutečná účinnost datového centra pomocí transparentnosti napájení

V současné době se velká většina vlastníků a provozovatelů datových center při jejich správě zabývá neuvěřitelným množstvím činností. Od malých až po extrémně velká datová centra je zvláštní pozornost věnována všem aspektům jejich provozu včetně „zelené“ IT, chlazení a topologie. Velký důraz je kladen také na měření výkonu aplikací a na využívání mnoha ukazatelů výkonnosti softwaru pro zvyšování efektivity a optimalizaci. Bohužel nejsou tyto činnosti vždy tak konzistentní a komplexní, jak by mohly být. Dennis O’Sullivan, provozní specialista řešení datových center ve společnosti Eaton EMEA, zkoumá, jak by tento problém měl být řešen.

Široké nasazení technologií, jako jsou DCIM (Data Centre Infrastructure Management – správa infrastruktury datových center), DCSO (Data Centre Service Optimisation – optimalizace služeb datových center), inteligentní správa výkonu a možnost „automatického rozpoznávání“ UPS, poskytuje nástroje buď pro získání reálného povědomí o tom, co se na infrastruktuře skutečně děje, nebo pro dostatečně nezávislý provoz tak, aby manažeři datových center nemuseli sledovat každou sekundu aktivity infrastruktury. Podnikoví softwaroví a úložní obři současně nabízejí vysoce funkční řídicí konzole, které, jak říkají, jsou schopny sledovat každý bit a byte v centru. Naneštěstí to nestačí. Zatímco rozsah činností při řízení datových center je mnohem větší, než byl ještě před deseti roky, mnoho z těchto nástrojů funguje pouze na povrchu nebo se nepoužívají dostatečně průkazným způsobem, který by obstál v případě soudního sporu.

Důležitým aspektem, kterému se v návrhu datového centra nevěnuje dostatečná pozornost, je často řetězec napájení. Odvětví datových center se zde nepochybně pohybuje správným směrem, vezmeme-li v potaz, že většina Evropy pracuje na dílčích úrovních 1,2 PUE (Power Usage Effectiveness – efektivita využívání výkonu), roste využívání cloudových řešení a optimalizují se jednotlivé aplikace. Ovšem problému napájení celého systému se často nevěnuje dostatečná pozornost.

Reklama
Reklama
Reklama
Manažer datového centra

V praxi nemá většina datových center dostatečné prostředky na vizualizaci nejen spotřeby energie, ale i napájení na úrovni jednotlivých nejmenších uzlů. Pro optimalizaci funkcí je toto nezbytné. Většina zařízení například pracuje na tři fáze, ale nejsou schopna zobrazit stav součástí v daném okamžiku.
Tento problém může vést k nerovnováze: správce systému může posílat příliš velké množství výkonu do jedné části systému, zatímco jiné části „hladoví“. To není ideální stav pro správné vyvážení elektrického napájení, které představuje největší část provozních nákladů celé instalace. To také znamená, že provozovatelé nemohou poctivě tvrdit, že plně ovládají své prostředí. Nemají dostatečnou kontrolu nad náklady a efektivitou, a když dojde k částečným výpadkům napájení, mohou vznikat závažné problémy. Taková situace nepochybně dříve či později nastane a nesprávné řízení napájení způsobí škody a zpoždění náběhu plné funkčnosti pro zákazníky.

Aby se popsané situaci vyhnul, musí specialista na napájení pracovat na zlepšení automatizace operací a na vytvoření celistvějšího a podrobnějšího obrazu celého datového centra. Manažeři datových center musejí být schopni získat celkový pohled na to, jak systém funguje v jakékoli fázi – od energie napájení na vstupu po aplikaci, která pomáhá koncovým uživatelům připojeným chytrým telefonem ke cloudu na druhé straně.

IT inženýr

Jak to může pomoci? Manažeři datových center musejí mít v každém okamžiku správný náhled do fyzického stavu veškerých svých zařízení, jakož i do způsobu, jakým síť cykluje, a do toho, které cloudové aplikace se používají. Ideálním způsobem dosažení tohoto stavu je mít systém, který je schopen sdělit, kdy je potřeba provést změny v uspořádání zatížení. Cestou vpřed nejsou nutně systémy, které jsou nezbytně sebeuvědomělé, ale docela určitě takové, které samočinně sledují provoz a poskytují manažerům datových center informace nutné pro pochopení výkonu masivní investice, za kterou odpovídají.

Process imageToto odvětví se již takovým směrem ubírá, stále však existuje poptávka po přesnějších a úplnějších informacích o všech hlediscích provozu datového centra. To je něco, o čem musí odvětví přemýšlet, protože, jak by vám řekl každý inženýr, není možné správně řídit něco, co není úplně a přesně změřeno.
Datové centrum

Lze tedy bezpečně říci, že přichází plná automatizace datových center, a ano, je to potřebné. Datová centra nemohou být kompletně a transparentně spravována, pokud není možné přesně měřit, analyzovat a využívat informace o celém IT zařízení v úplném rozsahu.

Podrobnější informace o problematice popsané v tomto článku naleznete na internetových stránkách www.eaton.eu/powerquality, //www.eaton.eu/Europe/Electrical/Solutions/DataCenter/index.htm.

Eaton

KSiwek@technical-group.com

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 161035
Datum: 27. 09. 2016
Rubrika: Výroba / Elektrotechnika a elektronika
Autor:
Firmy
Související články
Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

Související články
Pracovat pro lidi a s lidmi

Globální hráč v oblasti digitální transformace, automatizace a řízení energií. Tak lze stručně charakterizovat společnost Schneider Electric, která poskytuje řešení pro domácnosti, budovy, datová centra, infrastrukturu i průmysl. Využili jsme příležitosti vyzpovídat jejího senior vice prezidenta pro oblast lidských zdrojů, pana Manuela Angel Sanchez Vivase, který v rámci evropského trhu zodpovídá za řízení více než 38 tisíc zaměstnanců ve 36 zemích a  v září zavítal do Prahy. V rámci evropského trhu zodpovídá za řízení více než 38 tisíc zaměstnanců ve 36 zemích.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Solární článek Amorton na Amperu

Kromě nových technologií v oblasti automatizační techniky, elektromechanických i polovodičových relé bude společnost Panasonic na Amperu 2019 představovat amorfní křemíkový solární článek - Amorton. Tento unikátní zdroj energie s dostatečným výkonem pro napájení elektroniky nezatěžuje životní prostředí žádnými CO2 či jinými skleníkovými plyny a je tak ideální ekologickou alternativou standardních baterií.

Dráty, kabely a trubky opět v Düsseldorfu

V globální informační a komunikační platformu pro klíčové hráče z oboru drátů, kabelů a trubek se od 30. března do 3. dubna 2020 opět promění výstaviště v Düsseldorfu.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Řízení podniku podle ROI - OHLASY ČTENÁŘŮ

Množství ohlasů čtenářů na články, které v průběhu jejich postupné publikace přicházely, překročilo stovku. Věříme, že někteří čtenáři zareagují i na závěrečný článek, k němuž je tato příloha. Velmi si vážíme velké otevřenosti všech stanovisek. Abychom nic netlumili a na druhé straně nikomu v podniku jeho působnosti neublížili, uvádíme reakce anonymně. Plné znění reakcí, z nichž některé překračují i jednu stránku standardního textu, by stěží někdo četl. Vybíráme z nich proto vždy jen věty, charakterizující jádro. Pokud některé z ohlasů nezařazujeme, je tomu tak buď proto, že souhlasné příp. nesouhlasné stanovisko nebylo dle našeho názoru zdůvodněno věcně, nebo proto, že v rozsáhlém příspěvku bylo pro nás jádro obtížné identifikovat.

Datové kabely pro spolehlivý průmyslový Ethernet

Roboty se staly nepostradatelným prvkem v průmyslové výrobě a jsou důvodem stále rostoucí poptávky po ethernetových kabelech, které by zajistily bezpečný přenos dat mezi přístroji i v aplikacích vykonávajících sérii složitých pohybů.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit