Témata

Jak se hledá mistr republiky v CNC frézování?

A máme to letos za sebou… Druhý listopadový týden byl ve znamení velkého očekávání. Jestliže jsem vloni před finále dva týdny nespala, tak letos jsem pro jistotu přidala další týden. Je to stejné jako v golfu. To, že jednou zaznamenáte skvělou ránu, vůbec ještě neznamená, že tuhle magickou hru zvládáte. Stejný pocit jsem zažívala před letošním finále. Jako když držím v ruce driver a čeká mě odpal na pětiparu a vůbec nevidím kde je „fangle“ a já to chci přece trefit co nejblíž ke greenu… Dokážu to letošní finále minimálně zopakovat jako loni? Dokážu ho udělat lepší? Tak přesně tohle se mi honilo v bezesných nocích intenzivně hlavou.

Eva Klocová

Od roku 2018 pracuje na pozici obchodního zástupce společnosti Heidenhain, v oboru Motion Control Machine Tools od roku 1997. V rámci své profese se kromě podpory výrobců a dovozců obráběcích strojů věnuje aktivně především podpoře technického vzdělávání na českých technicky orientovaných školách. Je autorem projektu Sinumerik Cup.
Od roku 2019 je ředitelkou neziskové organizace Skills Czech Republic, z.ú., která připravuje studenty strojírenských oborů pro mezinárodní soutěže WorldSkills. Věří, že díky poctivému tréninku a kvalitnímu národnímu finále o mistra ČR ve frézování a soustružení budou naši mladí lidé do 25 let připraveni zvládnout vysoké nároky strojírenských „Skills“ této prestižní mezinárodní soutěže, ne nadarmo přezdívané olympiáda řemesel.

Reklama

Soutěž o hledání mistra není jen akce na jeden nebo dva dny, kdy se všichni připraví do bloku, na výstřel vyrazí a pak se už nikdy neuvidí. Je to práce, která začíná už v lednu, kdy vymýšlíme, co vybereme za kvalifikační zadání, v dubnu rozesíláme zadání a v září je vyhodnocujeme. S každým účastníkem, který odevzdá kvalifikační dokumentaci a hotový dílec se osobně setkáme a probereme jeho projekt. Z nich pak vybereme pětici, kterou postupně připravujeme na finále. Tohle všechno a k tomu finálová zadání má na starosti HEIDENHAIN, konkrétně můj kolega v práci, Jakub Vacek, který má v soutěži SKills Czech Republic důležitou roli experta. A pak už nastupují další partneři – skvěle připravené máme hodnotící protokoly od Renishaw – musí to být přece přesně! K tomu, aby si kluci dokázali např. samostatně definovat řezné podmínky je určen seminář u Dormer Pramet v Šumperku. Pro finále je z firmy Dormer Pramet k dispozici Jiří Smolík, který současně s Jakubem Vackem výkony finalistů hodnotí. I programování dílce v SolidCAM je doplněno speciálním školením pro finalisty. Třešničkou na dortu je na míru šitý trénink u DMG MORI Czech, protože tady se kluci naučí obsluhu špičkových obráběcích center této společnosti, a to za asistence profesionálů právě z této firmy. 

Eva Klocová a Skills Czech Republic mají vážně skvělé partnery! (Zdroj: Skills Czech Republic)
Reklama
Reklama
Reklama
Patrik Šimko, loňský vícemistr a Martin Češka, letošní finalista, ještě před vyhlášením výsledků. (Zdroj: Skills Czech Republic)

A jak to bylo letos? Mám pocit, že ten odpal vyšel skvěle a těžká jamka s názvem „druhý ročník soutěže o mistra v CNC frézování“ je minimálně na golfové birdie... Bylo to prostě skvělé! Jednoznačně jsme letos zvedli laťku, protože světové soutěže ji opravdu mají pro nás nebývale vysoko a nikdo ji kvůli České republice opravdu snižovat nebude. Kluci si letos sami museli stanovit řezné podmínky a měli jsme pro ně připraven dílec, který se obráběl z více než dvou stran. První dílec – výzva jako hrom, sáhli jsme po originálním výkresu ze švýcarské národní soutěže SkissSkills Bern 2018. Nově nastavenou laťku naši letošní finalisté zvládli skvěle a bylo skutečně radostí se na kluky dívat. Nejen to, jak bezvadně zvládali obsluhu stroje, ale ve chvílích, kdy bylo trochu volno spolu diskutovali a probírali všechno důležité. Navíc jsme si pozvali letos dva moc milé hosty. Přijel za námi Jirka Hruška, do té doby úřadující mistr republiky a také Patrik Šimko, loňský první vícemistr. Tihle kluci z loňského finále se postarali o bezvadnou atmosféru, pomáhali nám s organizací a pustili jsme se i trochu do velkých emocí, protože to byli právě oni, kteří předávali ceny a diplomy finalistům. Je to fantastický pocit, když víte, že tihle mladí muži zvládnou vzít do ruky technický výkres, orientovat se v něm, naprogramovat dílec v SolidCAM, nastavit si řezné podmínky i stroj, vyrovnat se s technologií, dílec vyrobit, proměřit a ve stanovené lhůtě ho odevzdat k hodnocení. Vyráběli jsme dva dílce, průměrný čas na programování tři hodiny a obrábění cca 2,5. Všech pět kluků odevzdalo hotové kusy. Paráda!  Co se úrovně týká, tak jen poznámka, že v současné době jsou v České republice jen čtyři školy, které zvládnou kvalifikační a finálová zadání: SŠTE Olomoucká, Brno, SOU Domažlice, GJP a SOŠ ve Slavičín a SŠT Kolofík v Opavě. Ano, můžeme se ptát jako Cimrman „Není to málo?“…

Tak již to vážně proběhlo! Kdy? Co? 7. - 10. listopadu 2022 v Brně finále druhého ročníku mistrovství České republiky v CNC frézování (Zdroj: Skills Czech Republic)
Je to krásné, když se spojí umění mistrů sklářů a hodinářů pro mistra v řemesle strojírenském. Letošní mistr republiky v CNC frézování, získal dvě naprosto jedinečné trofeje. Všechny tři vítězné trofeje pro nás vyrobila ve Světlé nad Sázavou sklárna BOMMA. Jsou skutečně překrásné a nikde je nekoupíte, protože jediná cesta, jak je získat, je vysoutěžit je u nás. České hodinky pocházejí z manufaktury ELTON hodinářská v Novém Městě nad Metují. Všimněte si gravírování spodní strany pláště hodinek. (Zdroj: Skills Czech Republic)

Určitě se podívejte na finálové video. Je v něm vlastně všechno, co chceme říct. Je vážně paráda vidět, jak skvělá akce může vzniknout, když se spojí profesionálové z oboru a připraví pro technicky šikovné mladé lidi zadání podle těch nejpřísnějších parametrů světových soutěží. Nerozdáváme žádné speciální ceny vítězům, nikdo z oficiálních institucí tuhle akci nijak nefinancuje, děláme si všechno sami v rámci možného. Děkujeme proto všem firmám za jakoukoliv podporu, třeba i proto, abychom mohli koupit materiál, zařídili občerstvení, mohli se přesunout z místa na místo. Jak je vidět, když se chce a všechny zúčastněné to baví, protože vidí smysl a výsledek toho snažení, vznikne z toho opravdu něco mimořádného.

Video z letošního finále. Chtěli jsme toho od finalistů zase o něco víc, a tak jsme zvedli pomyslnou laťku. Kluci to ve finále zvládli parádně. Velká poklona! Pozvali jsme také hosty a těmi nejmilejšími byli kluci z loňského finále. Celou soutěž tu s námi byli a ceny předávali Jirka Hruška a Patrik Šimko. Dva soutěžní dny byly skvělou ukázkou toho, co všechno je možné, když se spojí profesionálové z praxe a připraví pro finále originální zadání podle mezinárodního standardu v takhle parádním prostředí. Reálně se tady programuje, měří, ustavuje, počítá, vymýšlí nejlepší strategie obrábění a hlavně a především se tady na špičkových strojích frézuje! A navíc se u toho můžete i skvěle bavit, a především spoustu nového se naučit. A to všechno a ještě pár emocí navíc ukazuje toto video. Protože i tahle soutěž je jedna velká a krásná emoce ... Děkujeme všem, kteří nám s přípravou jakkoliv pomohli i třeba jen tou nejmenší maličkostí! Moc si toho vážíme a ze srdce děkujeme!

Titul mistra republiky v CNC frézování je dokonce tak mimořádný, že vítězům této soutěže umožní reprezentovat ČR na mezinárodních soutěžích EuroSkills. Účastníci letošního finále získají od Hospodářské komory ČR certifikát o účasti v národní soutěži CzechSkills 2022. Titul ale není všechno, pro reprezentaci je třeba další náročná příprava. A právě tu musíme naším mistrům umožnit minimálně v rozsahu, který je běžný u našich zahraničních sousedů. Jedině tak máme šanci na mezinárodní soutěži uspět. Tady nestačí jen držet palce, ale potřebujeme finanční podporu a technické zázemí. Teprve pak můžeme uvažovat o úspěšné reprezentaci. Věříme, že tuhle podporu pro kluky najdeme, protože tady vážně máme superstar a to v oboru CNC frézování. A tady si tedy na rozdíl od Cimrmana nemyslím, že by tohle bylo nějak málo. 😊

Mistr České republiky v CNC frézování pro rok 2022  

Martin Češka  (Fermat Kariéra)🏆👏

2. místo a první vicemistr 

Martin  Suchý  (TGS  - nástroje - stroje - technologické služby, FST ZČU v Plzni) 🏆👏


3. místo a druhý vicemistr 

Martin Talaš  (Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín) 🏆👏

4. místo – David  Kloss  (Kolofík - Střední škola technická, Opava) 🏆👏

5. místo – Ondřej Hýbel (Kolofík - Střední škola technická, Opava 🏆👏

(Zdroj: Skills Czech Republic)

Související články
Chlapi klid, my tady obrábíme…

Tato úžasná hláška snad nejlépe vystihuje nezapomenutelnou atmosféru našeho prvního českého finále o mistra republiky v CNC frézování. A jaké to tedy bylo? No prostě skvělé, fantastické a pro všechny zúčastněné opravdový zážitek. My všichni, kteří jsme tam byli, ať už v roli partnerů, technických expertů, organizátorů nebo soutěžících a diváků už navždycky budeme první, kteří si tuhle soutěž v ČR vyzkoušeli. Takže bez pochyby mimořádný okamžik, který si možná úplně všichni v daný moment neuvědomili, ale s odstupem času nám to všem dochází. Stali jsme se součástí historie. Krása.

Mistrovství republiky v CNC frézování

V dalším podcastu strojírenského měsíčníku MM Průmyslového spektra jsme si v adventním čase povídali s mistrem CNC frézování 2021 Jiřím Hruškou, s vicemistrem Patrikem Šimkem a samozřejmě s Evou Klocovou, ředitelkou neziskové organizace Skills Czech Republic, která renomovanou soutěž WorldSkills k nám do republiky přivedla a společně s přáteli a partnery ji zde drží při životě.

Studentské práce oboru obráběcích strojů a technologií

V rámci programu odborného semináře pořádaného začátkem února 2022 Technologickou platformou strojírenská výrobní technika ve spolupráci s Ústavem výrobních strojů a zařízení při FS ČVUT v Praze a Společnosti pro obráběcí stroje byly technické veřejnosti představeny diplomové a disertační práce oboru obráběcích strojů a strojírenské technologie nominované do soutěže o nejlepší studentské práce každoročně pořádané společností SpOS.

Související články
Vezměme rozum do hrsti a bojujme

Pavel Sobotka, zakladatel a ředitel firmy Frentech Aerospace. Základy technických a technologických schopností získal v Tesle Brno, kde pracoval 27 let. Již tehdy byl přesvědčen, že přesná mechanika bude stále atraktivním oborem, jelikož se podílí absolutně na všem, co používáme. Brýle, zdravotnická technika, auta, letadla, kosmické rakety, obranný průmysl, tiskařina, výroba mikročipů, počítačů a mnoho dalšího.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Lesk a bída českých obráběcích strojů

Česká republika, resp. tehdejší Československo, mělo bohatou historii ve výrobě obráběcích strojů. Kde v období největší slávy byli ve svých inovačních počinech současní světoví lídři, když např. kovosviťácký konstruktér Ladislav Borkovec se již v roce 1977 začal zaobírat myšlenkou multifunkčního soustružnicko-frézovacího stroje? Přes dřevěný kinematický model, který si vytvořil doma v dílně, vedla dlouhá cesta až k prototypu prezentovanému  na EMO v Paříži v roce 1980. Po vyrobení 45 strojů řady MCSY, které nenazval nikdo jinak než „Boháro“, byla z ekonomických důvodů a nedostupnosti kvalitní řídicí elektroniky bohužel výroba v tehdejším Kovosvitu ukončena. Dva bývalé kovosviťáky, srdcem i duší, Jiřího Mindla a Vladislava Čítka, jsem díky jejich letitým zkušenostem celoživotního zasvěcení oboru obráběcích strojů požádal o rozpravu nad současným stavem tuzemského oboru výrobních strojů a nad tím, jaké jsou jeho případné perspektivy.

Kluci ze Skills byli při tom

Na přelomu ledna a února se otevřely brány výrobního závodu společnosti DMG Mori v německém Pfrontenu a byla to skutečně fantastická podívaná. DMG Mori Czech je jedním z hlavních technických partnerů neziskovky Skills Czech Republic při pořádání republikového mistrovství v CNC frézování, které se již pravidelně koncem roku koná na showroomu v Brně. 

EuroSkills Graz 2021 – mezinárodní soutěž mladých profesionálů v odborných dovednostech

Evropská přehlídka, často nazývaná olympiáda řemesel, se letos konala u našich sousedů v rakouském Grazu od 22. – 26. 9. 2021 a je bezpochyby událostí roku v odborném vzdělávání. Zde jsou čísla, která mluví za vše: 400 soutěžících do 25 let z 19 států předvedlo to nejlepší ve více než 48 soutěžních oborech. 

Svět velké soutěže řemesel pro mladé

“Nikdy nic nevzdávej, i když si myslíš, že jsi prohrál, protože opravdu prohraješ až tehdy, když to vzdáš”. Životní moudro, staletími prověřené, si za své motto vzala vzdělávací platforma řemesel Skills Czech Republic.

Insolvence subdodavatelů automobilového průmyslu

Automobilový průmysl zaměstnává více než 6 % všech evropských pracovníků. Rostoucí ceny energií, inflace a další aspekty současné krize však ohrožují především subdodavatele tohoto odvětví. Již se vyskytly první případy insolvence. Jaká budoucnost očekává tuto branži? A jak se ve složité době může vyplatit nákup použitých strojů od zkrachovalých podniků?

Zájem o technické obory stále upadá

Přestože náš běžný život stále více závisí na technologiích, nedokážeme své děti motivovat pro studium technických oborů a ty dlouhodobě klesají. Nepříznivý trend chce zvrátit globální program Samsungu pro mladé – Solve for Tomorrow. Do prvního ročníku jeho české verze se přihlásily tři desítky středoškolských týmů.

Je nutné stanovit diagnózu a následně zvolit léčbu

Bohdan Wojnar vždy razil zásadu, že je třeba si všechno řádně odpracovat a každý den zkusit udělat něco navíc. Nikdy se nebránil novým věcem, trpělivě se je učil a s potřebnou dávkou štěstí se pak dostával k zajímavým pracovním příležitostem. Během čtyřiceti profesních let ušel cestu od chemického inženýra, přes dlouhou kariérou ve Volkswagenu Slovakia ve financích a controllingu až po člena představenstva za oblast HR ve Škoda Auto. Toto je dle jeho slov výhodou velkého koncernu, kdy nemusíte zůstat na jednom místě, u jednoho oboru a v jedné zemi. Tyto zkušenosti mu poskytly velký profesní přehled, ze kterého vycházejí témata aktuálního otevíracího rozhovoru MM Průmyslového spektra.

Matematiku považuji za základ všeho

O problémech s výukou matematiky na českých základních a středních školách, o českých vysokoškolácích, kteří mají vynikající výsledky v oblasti informatiky, kybernetiky, robotiky a umělé inteligence, ale také o budoucnosti energetických zdrojů, jsme diskutovali s rektorem Českého vysokého učení technického v Praze doc. RNDr. Vojtěchem Petráčkem, CSc.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Přínos vědců pro českou ekonomiku

Výzkumná a vědecká pracoviště jsou častými nositeli průlomových objevů a řešení. Jejich přínos pro konkurenceschopnost firem a národních ekonomik je neoddiskutovatelný. Jak si vede v této oblasti Akademie věd ČR, jak spolupracuje s průmyslovou sférou a kde vidí svou přidanou hodnotu? Na toto téma jsme diskutovali s předsedkyní AV ČR profesorkou Evou Zažímalovou.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit