Témata
Zdroj: ZEBR

Špičkové české stroje pro Mexiko

Od svého založení v roce 1991 se firma ZEBR z moravských Milovic u Mikulova vypracovala mezi světové lídry ve výrobě strojů na výrobu žaluzií. Dnes své produkty vyváží do řady zemí, v posledních letech též do Latinské Ameriky. S jejím majitelem Richardem Zelinkou jsme hovořili mimo jiné i o spolupráci s agenturou CzechTrade, která firmě ZEBR v cestě na tyto vzdálené trhy významně pomohla.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

MM: Je známo, že se vaší firmě vyplatilo vsadit na inovativnost a vlastní know-how, díky čemuž jste se stali světovým lídrem v produkci strojů na výrobu stínicí techniky. Co je vaší prioritou?

R. Zelinka: Největší prioritou a inspirací jsou samotní zákazníci, kteří za námi přicházejí se svými nápady a vizemi, a společně se je poté snažíme realizovat. Podporu pro výrobce stínicí techniky poskytujeme napříč všemi potřebami zákazníků, dodáváme nejen stroje, ale celá řešení, včetně dodávky komponentů potřebných pro kompletaci žaluzií a sítí proti hmyzu.

Být inovativní společností, neznamená inovovat pouze produkt, ale neustále inovovat veškeré technologie a procesy ve firmě,“ říká Richard Zelinka.
(Zdroj: ZEBR)

Být inovativní společností neznamená inovovat pouze produkt, ale neustále inovovat veškeré technologie a procesy ve firmě. Proto každoročně investujeme do nových technologií, využíváme automatizace, robotizace a chytrého kapacitního plánování.

V současné době je firma ZEBR v Latinské Americe aktivní především v Mexiku – a to právě díky spolupráci s místní kanceláří CzechTrade. Zleva: Richard Zelinka, majitel společnosti ZEBR i ZEBR Mexico, Lucie Krejzová, ředitelka ZEBR Mexico, Tereza Vitkova, vedoucí zahraniční kanceláře CzechTrade Mexiko, Pavel Eichner, vedoucí zahraniční kanceláře CzechTrade Kolumbie. (Zdroj: ZEBR)

MM: Stroje firmy ZEBR jsou dnes instalovány v desítkách zemí po celém světě. Kde například?

R. Zelinka: Stroje jsou vyráběny nejmodernějšími technologiemi z těch nejkvalitnějších materiálů, procházejí přísnou výstupní kontrolou, a mohou být tedy bez obav instalovány nejen v Evropě, ale i ve vzdálených oblastech Číny, Austrálie či Střední Ameriky. Do světa míří 80 % veškeré naší produkce.

Venkovní žaluzie typ C80, instalovaný firmou Intelliblinds, která je stálým zákazníkem společnosti ZEBR, v mexickém státě Jalisco. (Zdroj: ZEBR)

MM: Pokud vím, aktuální výzvou je pro vás Latinská Amerika. Jak konkrétně v rámci expanze na tento trh spolupracujete s agenturou CzechTrade?

R. Zelinka: Trh Latinské Ameriky má srovnatelný potenciál jako trh EU, vstup do této oblasti je pro nás důležitý zejména z pohledu diverzifikace exportu naší společnosti. V současné době jsme v Latinské Americe aktivní především v Mexiku – a to právě díky skvělé spolupráci s místní kanceláří CzechTrade, která nám zásadně pomohla při vstupu na tento trh. Svou profesionalitou i znalostí podnikatelského a společenského prostředí nám umožnila překonat počáteční bariéry a též problémy spojené s prvními dovozy.

Vydání #7, 8
Kód článku: 230726
Datum: 28. 06. 2023
Rubrika: Servis / Automobilový průmysl
Firmy
ZEBR

ZEBR, firma z jihomoravských Milovic, je jediným evropským výrobcem, který svým výrobním programem, poskytováním know – how, softwarem a výrobou zařízení zasahuje napříč oběma obory – interiérovou a exteriérovou stínící technikou a uceleně řeší jejich problematiku.
Vyrábí stroje pro všechny typy výrobců, od začínajících až po ty nejnáročnější.
Podporu pro výrobce stínící techniky poskytuje napříč všemi potřebami zákazníků; dodává nejen stroje, ale celá řešení včetně dodávky komponentů potřebných pro kompletaci žaluzií a sítí proti hmyzu.
Technickou úrovní svých inovovaných výrobků se ZEBR stal světovým lídrem v oboru strojů pro stínící techniku, které dodává po celém světě včetně Mexika. Nebál se do vstupu na nové obchodní hřiště investovat miliony a ušít obchodní komunikaci na míru tamějším temperamentním obchodníkům.

Číst dál
Agentura CzechTrade

Česká agentura na podporu obchodu působí jako servisní služba pro české exportéry. Její směr je zaměřen především na malé a střední podnikatele, kteří se na mezinárodních trzích hůře prosazují. CzechTrade nabízí těmto firmám především informace a znalosti o místním prostředí a podnikatelském sektoru. Dále mapuje a zajišťuje vhodné veletrhy. Pro klienty připravuje praktické programy, tréninky a kurzy na osvojení odborných znalostí nutných pro vstup na zahraniční trhy. 

Číst dál
Související články
České firmy se prosazují v Kazachstánu

Kazachstán je země s bohatou průmyslovou tradicí a velkou poptávkou po výrobních řešeních z celého světa. Města jako Almaty, Karaganda, či Usť-Kamenogorsk jsou místa s tradiční strojírenskou výrobou, především v oblasti těžkého strojírenství. Vzhledem k dobré ekonomické kondici místních firem si lokální podnikatelé mohou dovolit vybírat ty nejvyspělejší technologie a při jejich rozhodování o nákupu pro ně cena hraje vedlejší roli.

Chcete uspět v USA? Začněte na veletrhu!

Strojírenská výroba a zpracování kovů je ve Spojených státech důležitým ekonomickým odvětvím. Tradičně se toto odvětví soustředí převážně do oblasti kolem velkých jezer amerického Středozápadu. Podle posledních dostupných dat amerického Ministerstva obchodu z roku 2021 strojírenská výroba a zpracování kovů přinesly do americké ekonomiky 2,3 bilionu dolarů, a představovaly tak 12 % z celkového HDP.

Fórum výrobních průmyslníků

Pomůže vám integrace reálných prvků digitalizace a robotizace do vaší firmy zajistit vyšší produktivitu ve výrobě a dosažení vyšší efektivity všech vnitropodnikových procesů - od přijetí zakázky, přes konstrukci, výrobu, až po její expedici a v neposlední řadě nahradí tyto prvky scházející pracovní sílu?

Související články
EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Přímá cesta k zákazníkovi

Sourcing Days – to je název pro akce, které pro české výrobce a jejich zahraniční odběratele pořádá agentura CzechTrade. V současné době zve agentura ve spolupráci se Spolkovým svazem nákupu, materiálového hospodářství a logistiky (BME) na největší tuzemské setkání s německými nákupčími – Sourcing Day Tschechien. Akce se uskuteční již za pár dní, 16. května, v prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu, na adrese Politických vězňů 20 v Praze, což je změna oproti předchozím ročníkům, kdy se konala v Plzni.

Nástroje z Moravy míří do světa

Společnost Tool Tech CZ sídlí v obci Jablůnka na Vsetínsku. Svou činností navazuje na zdejší 60letou tradici strojní výroby, především nástrojářství, přičemž s cestou na zahraniční trhy firmě pomáhá agentura CzechTrade. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Martina Starůstky, jednatele a ředitele společnosti.

Čeští strojaři dobývají Polsko

Jistě nikdo nepochybuje o tom, že české firmy mohou být v oblasti strojírenství velmi úspěšné i v zahraničí. Jak zamířit konkrétně na polský trh, nám objasnil Miroslav Manďák, exportní konzultant CzechTrade se zaměřením na strojírenství a kovovýrobu.

Exportní inkubátor v Indii

V indickém Bengalúru se tento podzim otevřela první pobočka Exportních inkubátorů agentury CzechTrade. Služba je určena firmám, které již mají zkušenosti s exportem a plánují expanzi formou lokálních poboček.

Nové služby ve spolupráci s exportéry

Navzdory nedostatku vstupních zdrojů míří český export k překonání dosud rekordního roku 2019. Generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal přibližuje, jak k udržení tohoto trendu pomůže právě agentura na podporu obchodu novými projekty. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně pak chystá velké setkání zahraničních kanceláří s českými firmami.

Inženýrská akademie ČR podporuje mezinárodní výzkum

Inženýrská akademie České republiky, z.s. (IA ČR) je organizace sdružující odborníky, jejichž společným zájmem je podpora a rozvoj technických disciplín odrážející technické, ekonomické, sociální, environmentální a kulturní potřeby společnosti. Byla založena v roce 1995 a jedním z jejích hlavních úkolů je rozvíjet a propagovat technické vědy a sbližovat výzkumnou sféru se sférou průmyslovou. Toho dosahují mimo jiné naplňováním cílů projektů, jejichž jsou řešiteli. Jedním z těchto projektů je projekt „Podpora mezinárodní spolupráce v inženýrském výzkumu“ programu EUPRO Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, který bude ukončen koncem roku 2016.

Čína: příležitost pro české stroje

Čínský průmysl obráběcích a tvářecích strojů, jehož tržní hodnota přesahuje 200 miliard RMB, tedy přibližně 27,86 miliardy USD, je významně závislý na dovozu ze zahraničí, což vede k různým příležitostem pro mezinárodní spolupráci a investice, a je podporován značnými vládními pobídkami.

Pro úspěch českých firem v zahraničí

Agentura CzechTrade vydala novou strategii, od níž se do budoucna bude odvíjet její činnost, tedy podpora exportu českých firem. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Radomila Doležala, generálního ředitele CzechTrade.

Destinace pro strojírenské exportéry, Čína

Celosvětová pandemie covid-19 mění svět a vytváří nové příležitosti a výzvy pro exportně orientované firmy. Zahraniční kanceláře CzechTrade registrují příležitosti v daných destinacích, vytvářejí partnerství českým výrobním společnostem a jsou jim nápomocni při vstupu a upevnění pozice na trhu.

Švédové jsou féroví a přímí obchodníci

Celosvětová pandemie covid-19 mění světa vytváří nové příležitosti a výzvy pro exportně orientované firmy. Zahraniční kanceláře CzechTrade registrují příležitosti v daných destinacích a vytvářejí partnerství českým výrobním společnostem a jsou jim nápomocni při vstupu na trh a upevnění jejich pozice.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit