Témata
Zdroj: Renishaw

Modrý laser pro přesnější nástroje

Bezdotykové laserové systémy pro měření nástrojů využívají laserový paprsek procházející mezi jednotkami vysílače a přijímače. Obě jednotky jsou umístěny v obráběcím stroji tak, aby každý řezný nástroj mohl přejet napříč přes paprsek laseru.

Josef Sláma

Ředitel zastoupení společnosti Renishaw pro ČR a SR.
Technolog CNC strojů, který propadl myšlence zvyšování efektivity obrábění pomocí měřicích sond natolik, že v oboru pracuje od roku 1994. Manažer, který vede tým více než 25 lidí tak, aby každý z nich zažíval radost, když se našim zákazníkům s naší pomocí něco podaří. Člověk, který rád hodně pracuje a potom je rád se svými blízkými. Jachtař, jogín, cyklista a golfista.

Reklama

Přerušení paprsku nástrojem vyvolá pokles intenzity laserového světla získávaného přijímačem. Pokles intenzity je potom vyhodnocen jako spínací signál. Spínací signál způsobí zaznamenání polohy na odměřovacích pravítkách stroje v okamžiku přerušení paprsku. Získané informace jsou využity ke stanovení rozměru nástroje. Přerušení paprsku nástrojem z různých směrů umožňuje stanovit také tvar břitu nástroje. Laserové nástrojové sondy lze použít také k rychlé detekci poškození nástroje. Najetím nástroje do polohy, v níž lze předpokládat zastínění paprsku laseru, dojde ke kontrole délky nástroje. Pokud paprsek nebyl zastíněn a úroveň signálu na přijímači nepoklesla, pak hrot nástroje pravděpodobně chybí.

Princip fungování nástrojové sondy s modrým laserem NC4+ Blue. (Zdroj: Renishaw)

Běžné laserové nástrojové sondy využívají červený laserový paprsek. Sonda NC4+ Blue je první laserovou nástrojovou sondou s modrým laserem. Modrý laser má kratší vlnovou délku, která se projevuje lepším lomem světla a optimalizovanou geometrií laserového paprsku.

Reklama
Reklama
Reklama

V důsledku toho poskytuje NC4+ Blue skokovou změnu v přesnosti měření nástroje:

Modrý laser má kratší vlnovou délku. (Zdroj: Renishaw)

Mimořádná přesnost měření

Technologie modrého laseru významně zlepšuje přesnost měření jednotlivých nástrojů vůči sobě. Minimalizuje se tzv. „tool-to-tool error“, faktor, který je extrémně důležitý při obrábění mnoha nástroji rozdílných rozměrů. Zlepšený výkon měření způsobený využitím modrého laseru umožňuje také měření velmi malých nástrojů. Měření prováděná systémem NC4+ Blue poskytují věrné údaje o skutečných rozměrech použitých nástrojů. Tyto faktory umožňují uživatelům vyrábět složité součásti mnohem přesněji a efektivněji než kdykoli dříve.

Technologie modrého laseru významně zlepšuje přesnost měření jednotlivých nástrojů vůči sobě. (Zdroj: Renishaw)

Optimalizované měřicí cykly

Reklama

Pro všechny bezkontaktní nástrojové sondy Renishaw je k dispozici vhodný software – měřicí cykly pro daný typ řídicího systému. Měřicí cykly obsahují standardně následující funkce:

  • režim duálního měření – nástroj je změřen při zastínění i při odkrytí paprsku. Tento režim významně zkracuje dobu měření a zvyšuje spolehlivost měření mokrého nástroje;
  • režim automatické optimalizace – samo učicí se měřicí cyklus se automaticky přizpůsobí parametrům konkrétního CNC obráběcího stroje.

Režim duálního měření významně zkracuje dobu měření a zvyšuje spolehlivost měření mokrého nástroje. (Zdroj: Renishaw)

V praxi jsou bezkontaktní nástrojové sondy Renishaw až o 60 % rychlejší než většina konkurenčních systémů.

Ruční nastavení nástrojů offline může být časově náročné, nepřesné a vést k nákladným chybám. Offline metody se spoléhají na externí měření, a přenos nástrojů a dat do obráběcího stroje. Jelikož se měření provádějí s nástrojem v jiných upínacích podmínkách, než jaké se používají při řezání, můžemezi měřicím systémem a obráběcím strojem docházet k systematickým chybám.
Nastavení na stroji pomocí NC4 + Blue, bezkontaktní nástrojové sondy, tyto problémy eliminuje a umožňuje rychlé, automatické a přesné měření.
Související články
Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

MSV ve znamení měření a seřizování

Všichni, kdo máme něco společného se strojírenstvím, pevně věříme, že se v letošním roce opět otevřou brány brněnského výstaviště pro meku strojařů z celého světa – Mezinárodní strojírenský veletrh. Na MSV se letos, kromě lidí z dalších oborů, setkají i výrobci špičkových měřicích a seřizovacích přístrojů. Proto jsme se na postřehy a názory tentokrát zeptali Karla Suchny, jednatele společnosti Zoller Czech.

Související články
Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
1 000 důvodů pro skenování na CNC obráběcím stroji

Technologie Sprint společnosti Renishaw umožňuje zrychlit a zlevnit výrobu obráběných dílů na CNC obráběcích strojích.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Revoluce v měření přišla s analogovým signálem

Když se dnes bavíme o moderních výrobních postupech, máme často na mysli využívání high-tech technologií, které je snahou stále více propojovat, automatizovat a sledovat. Tyto přístupy pomáhají výrobcům transformovat jejich výrobní procesy až do stadia nejvyššího – takzvané cyber factory –, přičemž vysoká jakost vyráběných dílů a úspora nákladů během výrobních procesů hrají nejdůležitější roli. Z tohoto jasně vyplývá nutnost investice také do měřicích systémů.

Kroky k excelentní spolupráci akademické a průmyslové sféry

Pracovníci Ústavu výrobních strojů systémů a robotiky z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně usilují o těsné sepětí školy s praxí, které nelze realizovat jinak než úzkou spoluprací s průmyslem. Transfer výsledků této praktické činnosti přenesený do některých částí výuky je potom zárukou, že studenti budou mít aktuální informace o stavu strojního průmyslu, vědy a techniky.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Na cestě k nulové chybě upínání

I ta nejmenší cizí tělíska (prach, třísky apod.) mezi dutinou vřetena a stopkou nástroje mohou zapříčinit nepřesnost upnutí vrtáku nebo frézy, což má za následek výrobu zmetků nebo poškození nástroje a tím přerušení výroby. Toto mohou odstranit měřicí systémy se senzory.

Rozpínací vřetena pro upínání ozubených kol

Rozpínací vřetena, kterými se upínají ozubená kola mezi hroty, se používají při výrobě ozubených kol, nejčastěji pro účely výstupní kontroly, kde je velkou výhodou vysoká přesnost a rozsah rozpínání.

Software MSP - dva nástroje k bezchybné výrobě na 5osých centrech

V jednom z předchozích článků jsme se zabývali obslužným SW pro spínací dotekové měřicí sondy. Ukázali jsme, že běžná měřicí doteková sonda je vlastně jenom opakovatelný spínač a že použitelný výsledek nám dá až software v řídicím systému. Ať už pracujeme s makroprogramy přímo v paměti CNC nebo tvoříme vlastní cykly na úrovni CAD, výsledkem jednoho měření je obvykle údaj o jednom geometrickém prvku, maximálně vztah několika prvků (nový počátek nebo úhel natočení obrobkových souřadnic, průměr a osa díry, šířka drážky apod.). Také obslužný software skenovací sondy, která obvykle sbírá mnohem větší množství bodů než sondy spínací, většinou směřuje k hodnocení daného prvku nebo pravidelného geometrického tvaru.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit