Témata
Reklama

Podle čeho vybírat dodavatele manipulační techniky?

Podcenit výběr dodavatele jeřábové techniky se rozhodně nevyplatí. Zvlášť portálové a mostové jeřáby mohou sloužit i desítky let. Tomu by měly odpovídat i služby, které dodavatel poskytuje. Podle čeho poznáte skutečně kvalitního a spolehlivého dodavatele?

Nabídka konzultací a poskytnutí řešení na míru

V první řadě před zadáním poptávky budete potřebovat vědět, jaký jeřáb do svého provozu potřebujete.

Kvalitní dodavatel vám i s tímto poradí, takže si to jen rychle shrneme. Mostové jeřáby jsou ideální pro přesun materiálu po vnitřních prostorách. Věžový portál je vhodný na stavbu a portálový na přesun materiálů ve venkovních provozech.

Kvalitního dodavatelé se obvykle soustřeďují na konkrétní techniku, proto je vhodné vědět, na co jeřáb potřebujete, už před prvotním výběrem.

Po oslovení společnosti byste měli dostat nabídku nezávazné konzultace, při které vám potenciální dodavatel nabídne řešení nejvhodnější právě pro vás. Zjistíte, zda společnost dovede splnit vaše požadavky a současně se dozvíte i předběžnou cenovou nabídku.

Zkušený výrobce vám nedodá pouze jeřáb, ale technologii, která plně naplní i takové potřeby, o kterých ani nevíte, že mohou vyvstat. (Zdroj: Adamec Crane Systems)

Komplexní služby

Dodavatel by měl kromě samotné techniky poskytovat také komplexní služby. Společnost Adamec Crane Systems nabízí kromě konstrukce, výroby a montáže jeřábu také návrh ocelových konstrukcí a jeřábových drah, kromě toho se věnuje také výzkumu statických metod a postupů při jejich návrhu.

Pozáruční servis

Do komplexních služeb však spadá také například pozáruční servis. Pokud společnost, u které zadáváte poptávku, pozáruční servis nenabízí, hledejte raději dál. Jak už jsme zmínili, tato technika vám může sloužit i desítky let – bez servisu vám ale přidělá spíše spoustu starostí.

Zkušenosti, tradice a stabilita

Na dodavatele jeřábové techniky musí být spolehnutí. Má vámi zvolený dostatek zkušeností? Dodá techniku včas a v odpovídající kvalitě?  Nezapomeňte se ani ujistit, že má výrobce zkušenosti přímo se specifikami vašeho oboru.

V opačném případě můžete mít sice kvalitní techniku, která však nemusí odpovídat vašim potřebám. Zkušený výrobce vám nedodá pouze jeřáb, ale technologii, která plně naplní i takové potřeby, o kterých ani nevíte, že mohou vyvstat.

Certifikace a oprávnění k činnosti

Oprávnění k činnosti a veškeré nutné certifikace jsou samozřejmě také důležitým faktorem při výběru. Jejich kontrolu nepodceňujte.

Dostupnost služeb

Někteří naslibují hory doly, ale na techniku můžete čekat i roky. Má dodavatel kapacitu dodat manipulační techniku v termínu, který stanovíte?

Pokud si neověříte dostupnost a časové možnosti dodavatele, můžete se dostat do nepříjemného skluzu.

Reference

Pokud najdete dodavatele, který splňuje veškeré vaše požadavky i zmíněné body, nezapomeňte si ověřit jeho reference. Nejlepší je obrátit se přímo na společnosti, které jeřábovou techniku tohoto výrobce už delší dobu používají. Osobní zkušenosti jsou vždy nejlepším ukazatelem skutečné kvality.


Komerční článek

Související články
Manipulační technika do výbušného prostředí

Pracujete v prostředí, které klade speciální nároky na bezpečnost práce a vybavení provozovny? Ať už se jedná o lakovnu, chemický průmysl nebo například přečerpávací plynovou stanici, ale také třeba v mlýnu a dalších výbušných prostředích, potřebujete k provozu mimo jiné i speciální manipulační techniku do výbušného prostředí. Jaké normy musí technika do výbušných prostředích splňovat a která splňuje i něco navíc?

Nové li-ionové BT Levio LWI160 od Toyoty ohromí nejen bezkonkurenčními rozměry

Nový elektrický nízkozdvižný paletový vozík BT Levio LWI160 s nosností 1 600 kg je prvním v historii, který je kompletně postaven na platformě unikátní modulární li-ionové baterie Toyota. Jde o velmi kompaktní, lehký a provozně úsporný vozík, který znamená nový kvalitativní standard v tomto segmentu strojů pro horizontální přepravu.

Bezkonkurenční rychlost zdvihu retraků Toyota

Retraky BT Reflex disponují nyní výrazně vyšší rychlostí zdvihu a spouštění s nákladem i bez něho a dominuje v tomto důležitém výkonovém ukazateli celému trhu. S prázdnými vidlicemi BT Reflex zrychlil dokonce o více než 40 % a blíží se dosud nikdy nikým nedosažené metě 1 m za sekundu.

Související články
Silné čisté srdce nových čelních vozíků Tonero

Nová Toyota Tonero s nosnostmi 1,5 až 8 tun svou vysokou produktivitu a efektivnost opírá o čistý, úsporný a štíhlý provoz, nadstandardní výkon, ale zejména o vynikající odolné průmyslové motory splňujících s přehledem Stage V - nejpřísnější emisní normu v historii.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Zvedací řetězy v kvalitě G12

S nosností větší o 50 % v porovnání se standardem G8 a s nižší hmotností řetězů, která přináší mnoho dalších výhod při rutinních zvedacích operacích, se řetězy třídy G12 hlásí o své místo na výsluní v oblasti zvedacích a vázacích řetězových systémů.

Pro bezpečné zvedání a manipulaci

Spolehlivost a kvalita vázacích a kotevních řetězových systémů pewag winner je známá zákazníkům nejen v České republice, ale i po celém světě. Tyto vázací prostředky lze vhodně doplnit kompatibilními zvedacími svěrkami a břemenovými magnety, které umožní bezpečné zvedání a manipulaci v mnoha aplikacích.

Přesuvna pro ruskou vagonku

Druhou speciální přesuvnu kolejových vozidel při dílenské přejímce předala zástupcům ruské vagonky TikhvinChemMash z města Tichvin v Leningradské oblasti společnost NOPO Engineering Hradec Králové.

Unášecí rámy na UNI stojany

V jedné z předchozích monotematických příloh zaměřených na logistiku (MM 4/2014, 140434) jsme zveřejnili článek o manipulaci a transportu materiálu ve výrobním závodě firmy Wanzl. Psalo se o stojanech pro materiál a polotovary sloužící u strojů k vylepšení manipulace s materiálem v rámci výrobní buňky i v rámci výrobních středisek, která jsou si nablízku. Jmenovány byly přínosy takového stojanu ke kvalitě a lepší kontrole dílů zavěšených na stojanu, na rozdíl od dílů uskladněných např. v Gitterboxu, i k vylepšení ergonomie pracovníka.a.

Obaly pro strojírenství a elektrotechniku

Průmyslové firmy jednoznačně patří k největším odběratelům obalů vůbec. Tvoří více než třetinu poptávky po obalových řešeních. A právě strojírenské a elektrotechnické společnosti skloňují slova, jako je obal, přepravní obaly či exportní obalová řešení, nejčastěji. Obaly jsou základním prvkem pro primární ochranu zboží v každé fázi operačního procesu?

Ideální řešení operativní manipulace pomocí BT Tyro LHE130

Všestranný a cenově velice dostupný ruční elektrický paletový vozík BT Tyro LHE130 výhodně kombinuje vlastnosti elektrických nízkozdvižných vozíků a ručních paletových vozíků a je optimálním řešením rychlé příležitostné horizontální manipulace s břemeny do 1 300 kg. Li-ionová technologie zajišťuje vysokou operativní a energetickou účinnost elektrického pojezdu i zdvihu.

Vozový park pod kontrolou díky moderním technologiím

Mít na starost firemní flotilu není snadné, ale když se nebudete vyhýbat moderním technologiím, ušetříte spoustu peněz, času i stresu.

Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Stroje v pohybu:
Jak uhasit letadlo

Pozoruhodný stroj, který vám v tomto článku představíme, se pohybuje na šesti kolech a setkáte se s ním nejčastěji v prostoru letiště. Jde o speciální zásahové vozidlo hasičů. Kombinovaný hasicí automobil Rosenbauer Panther 6 x 6 je tři metry široký a téměř 12 metrů dlouhý, váží až 36 tun a ve výbavě má dlouhé teleskopické rameno. Dva tyto vozy slouží na letišti v Praze-Ruzyni.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit