Témata

Nabízíme efektivní nástrojová řešení

Firma Dušánek sídlí ve východočeské Dobrušce, odkud strojírenským firmám v celé České republice dodává obráběcí nástroje významných světových značek. Zeptali jsme se ředitele společnosti pana Pavla Dušánka, jaké produkty a související služby jeho firma zákazníkům nabízí. Během rozhovoru jsme se dověděli řadu zajímavostí nejen o značkách, které společnost Dušánek na českém trhu zastupuje, ale také o jejich často jedinečných technologiích.

Ivan Heisler

V redakci časopisu MM Průmyslové spektrum zastává pozici odborného redaktora. Vystudoval obor Stavební údržba a rekonstrukce tratí na Vysoké škole dopravy a spojů v Žilině. Po ukončení studia pracoval jako projektant ve Státním ústavu dopravního projektování, poté jako redaktor odborných publikací pro uživatele osobních počítačů a jako šéfredaktor časopisu Počítač pro každého. Do MM Průmyslového spektra nastoupil v roce 2021.

Reklama

MM: Jak byste našim čtenářům ve stručnosti představil portfolio vaší firmy? Co svým zákazníkům nabízíte?

P. Dušánek: Zabýváme se distribucí obráběcích nástrojů. Nedodáváme však jen nástroje; nabízíme nástrojová řešení a komplexní vybavení obráběcích pracovišť, a to do širokého spektra strojírenských firem. Kromě nástrojů německého výrobce Walter, jehož certifikovaným distributorem jsme už od roku 2010, dodáváme českým firmám i produkty japonských značek NTK a Nachi, závitovací nástroje (zejména destičkové) od izraelské firmy Vargus a v neposlední řadě nástrojové držáky od mladé švédské firmy MAQ, které využívají unikátní technologii aktivního tlumení vibrací. Neprodáváme levné nástroje, ale nabízíme efektivní speciální řešení pro konkrétní aplikace. V rámci zákaznických řešení navrhujeme a vyrábíme speciální destičkové nástroje – vrtací, frézovací i soustružnické. V rámci několika týdnů dokážeme zákazníkovi dodat na klíč speciální destičkový nástroj. Samozřejmě máme v sortimentu také pájené nástroje a jsme schopni dodávat je v dobré kvalitě a za dobrou cenu, dodáváme třeba i poháněné nástroje.

Snažíme se vyjít zákazníkovi vstříc ve všech jeho činnostech, v poslední době zajišťujeme také tool management – staráme se zákazníkovi o kompletní tok nástrojů, včetně výdejního automatu v jeho firmě. S tím souvisí náročná logistika, sběr dat o spotřebě nástrojů a využití těchto dat ke zvýšení hospodárnosti využívání nástrojů.

Neprodáváme levné nástroje, ale nabízíme efektivní speciální řešení pro konkrétní aplikace,“ říká Pavel Dušánek, CEO společnosti Dušánek.
(Zdroj: Archiv P. Dušánka)

MM: Kdo jsou vaši zákazníci a ve kterých oborech nejčastěji působí?

P. Dušánek: Našimi zákazníky jsou strojírenské firmy všech velikostí – jak malé dílny, vybavené jedním nebo dvěma obráběcími stroji, tak velké společnosti s hromadnou výrobou. Pestrý je také výběr oblastí jejich působnosti: od všeobecného strojírenství přes automotive až po letecký průmysl. Naši zákazníci obrábějí různorodé materiály včetně těch exotických, jako jsou žáruvzdorné (HRSA) slitiny a například také keramika.

MM: V čem spočívá technologie aktivního tlumení vibrací, kterou využívají držáky nástrojů z produkce švédské firmy MAQ, a v čem je tato technologie jedinečná?

P. Dušánek: Velmi zjednodušeně je princip aktivního tlumení vibrací založen na závaží z nějakého těžkého kovu, které má absorbovat vibrační energii vznikající v místě řezu. Tradičně se k přenosu energie z tyče na závaží (nebo hmotu) uvnitř tyče používají pryžové O-kroužky a v některých případech je dutina kolem hmoty naplněna kapalinou, aby se trochu zlepšil výkon. Tato konstrukční řešení mají své limity, např. je to délka vyložení, minimální průměr či životnost tyče, ale hlavní rozdíl oproti technologii MAQ je v tom, že pokrývají pouze velmi omezené frekvenční pásmo. Mohou tedy pracovat přiměřeně dobře při 8xD, ale ne při 9xD nebo 10xD a nemají schopnost se přizpůsobit změnám vibrací, ke kterým během obrábění neustále dochází, např. v důsledku opotřebení břitové destičky a změny materiálu obrobku. To vše znamená, že konkurenční nástroje mohou fungovat, ale pouze po úpravě nástroje nebo řezných dat ve snaze snížit vibrace.

Reklama
Reklama
Reklama

Výjimečnost STMD (self-tuning mass damper), patentované technologie firmy MAQ, spočívá v tom, že tlumič je uložen ve speciálním polymeru, který mění své fyzikální vlastnosti v závislosti na frekvenci vibrací, které do něj vstupují. Díky tomu se tyč dokáže během milisekundy přizpůsobit změně vibrací. Tento držák není třeba nastavovat. Dáte jej do stroje, srovnáte s osou, pustíte to a jede to – neděláte s ním vůbec nic. Navíc má držák neomezenou životnost. Je to zcela výjimečná koncepce.

MM: Pro jaké situace jsou držáky nástrojů MAQ s aktivním tlumením vibrací nejvhodnější a jaké výhody uživatelům nabízejí?

P. Dušánek: Lze je použít všude, kde jsou problémy s vibracemi. Ty vznikají buď kvůli vyložení nástroje, jestliže obrábíme dlouhý otvor nebo jestliže kvůli tvaru dílce nelze použít standardní verzi krátkého držáku, nebo kvůli nestabilitě obrobku – obrobek může být třeba tenkostěnný, nemusí být ani tak velký, ale může takzvaně rezonovat. Použijete-li v těchto situacích tyč s aktivním tlumením vibrací, omezí se jak vibrace nástroje, tak vibrace obrobku a tím se zvýší kvalita povrchu. Zároveň se výrazně prodlouží životnost nástroje a zlepší se stabilita procesu. Díky tomu, že lze použít vyšší řeznou rychlost, zvyšuje se i výsledná produktivita. Tyto držáky lze použít i na kuličkování pomocí diamantové kuličky. Oproti všem ostatním tyčím nemají tyto tyče problémy se závitováním ani s vnitřními zápichy a lze je použít i ke zpětnému soustružení.

Držáky jsou standardně k dispozici v průměrech od 6 mm do průměru, jaký zákazník požaduje, a v délkách standardně do 15xD, na přání však lze vyrobit i tyče výrazně delší.

Ještě je třeba zmínit takzvanou garantovanou aplikaci. Firma MAQ danou aplikaci předem otestuje přímo ve Švédsku na svých výrobních strojích. Použije stejný materiál, stejnou tyč i stejné destičky a celý proces vyzkouší. Zákazník pak nenese žádné riziko, že by navržené řešení nefungovalo, a jistotu máme i my jako obchodníci a technici.

Reklama

MM: Jsou pro použití společně s držáky MAQ určeny nějaké speciální nástroje, nebo lze použít standardní řezné nástroje? A jsou nějaké speciální požadavky na upínání těchto tyčí?

P. Dušánek: S těmito tyčemi lze použít standardní řezné nástroje, v tomto směru žádné omezení není. Pokud jde o upínání, obecně platí, že všechny antivibrační tyče musíte upnout za co největší plochu jejich povrchu, tedy za co největší délku. Zatímco však někteří výrobci doporučují upnutí v délce minimálně 4D, tyče MAQ stačí upnout v délce 3D nebo i menší. V každém případě je nejlepší použít hydraulický upínač (hlavně pro malé průměry), případně upínací pouzdro, které obejme tyč kolem celého obvodu. Nemůžete ji upnout třeba na dva šrouby jako standardní soustružnický nůž. Požadavky na upínání tu tedy jsou, ale jsou zcela běžné, stačí dodržet základní principy.

MM: Zastavme se ještě u japonských nástrojů. Zmínil jste mimo jiné firmu Nachi. Které její produkty máte v nabídce?

P. Dušánek: Japonská firma Nachi je jedním z nejlepších výrobců a je lídrem na trhu s monolitními nástroji, ať už jsou určeny na vrtání, hluboké vrtání, nebo frézování. U monolitních nástrojů této značky bych rád vyzdvihl skutečnost, že koncern Nachi disponuje vlastní metalurgickou výrobou, takže všechny materiály si dělají sami. Mnohé z těchto materiálů jsou patentované a nejsou prodávány dalším zákazníkům. To se týká jak hrubých polotovarů ve formě roubíků, tak produktů práškové metalurgie. Firma vyrábí nástroje nejenom z tvrdokovů, ale i z rychlořezné oceli (HSS), z kobaltové oceli HSS a také z materiálů vyrobených pomocí práškové metalurgie z ultrajemných substrátů. Tyto nástroje se svou užitnou hodnotou blíží nástrojům z tvrdokovů, ale zachovávají si houževnatost nástrojů ocelových. Jejich vlastnosti lze využít třeba při vrtání malých otvorů na dlouhotočných automatech. Firma Nachi vyrábí i HSS nástroje s vnitřním chlazením, což je unikátní záležitost.

Unikátní držáky nástrojů od švédské firmy MAQ jsou vybaveny patentovanou technologií aktivního tlumení vibrací STMD. (Zdroj: MAQ)

V současné době firma Nachi nabízí novou sérii bezotřepových (burr-less) nástrojů pro vrtání, pro frézování a pro řezání závitů. Například vrtací nástroje mají větší chladicí kanálky s optimalizovaným tvarem, které pokrývají kapalinou celou délku břitu a umožňují dvojnásobný průtok chladicího média oproti standardním nástrojům. Nové frézovací a dokončovací nástroje mají optimalizovaný profil jádra, aby se snížil průhyb nástroje a zvýšila geometrická přesnost obráběného povrchu. K dispozici jsou také tvrdokovové i HSS vrtáky v průměrech od 0,5 mm do 2 mm, odstupňovaných po jedné setině milimetru. Díky možnosti vybrat správný vrták se zákazník může vyhnout použití speciálního nástroje.

MM: V nabídce máte také keramické nástroje značky NTK od firmy NGK. K jakým operacím se tyto nástroje nejlépe hodí a ve kterých odvětvích průmyslu nacházejí využití?

P. Dušánek: Keramika se standardně používá k obrábění litin. To se týká třeba obrábění brzdových kotoučů do automobilů nebo frézování hlav litinových válců. Standardně jde o GG litiny, ale nabízíme i řeznou keramiku vhodnou pro obrábění GGG litin a pro obrábění tzv. bílé litiny. Keramické destičky se uplatní také v kosmickém a leteckém průmyslu, kde se obrábějí žáruvzdorné superslitiny jako inconel nebo nimonic. Máme však i keramiku, která se hodí na hrubování hliníku a samozřejmě i kalených ocelí – cena destičky je v porovnání s CBN řeznými materiály násobně menší.

MM: Jaké jsou vaše vyhlídky a plány pro nejbližší budoucnost? Plánujete své portfolio rozšiřovat, a pokud ano, o které produkty nebo služby půjde?

P. Dušánek: Samozřejmě jsme vždy otevřeni tomu, zahrnout do svého portfolia další nástroje, ale chceme to dělat s rozmyslem a doplňovat tam, kde cítíme, že dosud nemáme odpovídající řešení. Takže nechceme prodávat další a další značky. Naším cílem je, aby naši technici znali nabízené nástroje naprosto dokonale a aby z nich tak dokázali získat stoprocentní výkon. Nejde tedy o rozšiřování značek jako takových, ale spíš o kvalitní nebo třeba unikátní technická řešení, která by nás a naše zákazníky posunula zase o krok dál. Nabízíme věci, které jsou ve světě obrábění ojedinělé, a tímto směrem bychom se chtěli nadále rozvíjet. Pokud to situace na trhu bude vyžadovat, budeme také rozšiřovat personální obsazení firmy, abychom mohli zákazníkům nabízet ještě sofistikovanější technická řešení a ještě pružněji reagovat na jejich potřeby.

Související články
Keramické nástroje z rukou odborníků

Německá společnost NGK Europe je evropským ústředím japonské skupiny NGK Spark Plugs a prodává pod značkou NTK speciální výrobky z technické keramiky, které se používají v průmyslové výrobě, energetice, IT a telekomunikacích. Výhradním dodavatelem nástrojů této značky na českém trhu je firma Dušánek se sídlem v Dobrušce.

O čem je toolmanagement?

Jednoho pošmourného listopadového dne jsem se vydal do Plzně, abych si popovídal s panem Oldříchem Bosmanem, jednatelem a zakladatelem společnosti BTS Technik.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Facelift pro staré stroje

Opravy a modernizace starých strojů s využitím současných technologií tak, aby jejich užitná hodnota byla posléze srovnatelná s novým strojem. To je náplň práce 35členného týmu společnosti Fermat Pressl, která sídlí v romanticky industriální budově v Rokycanech. Jejich práce by se dala přirovnat k plastické chirurgii u lidí, výsledek je však rozhodně trvanlivější i užitečnější. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Vojtěcha Vlka, jednatele společnosti.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Jsme zemí subdodavatelů

O pohled na budoucnost tuzemského strojírenství jsme požádali Mgr. Pavla Diviše, jednatele společnosti TGS nástroje-stroje-technologické služby, spol. s r. o.

Technologie pro náročné obrábění

MM Průmyslové spektrum požádalo o rozhovor majitele obchodní společnosti Ludačka Machine Tools (LMT) Ing. Zbyňka Ludačku, který na českém a slovenském trhu zastupuje řešení leaderů ve svém oboru – rakouského WFL pro multifunkční obrábění rozměrově větších dílů především rotačního charakteru a švýcarské skupiny Starrag Group, globálního technologického leadera nabízejícího vysoce přesné obráběcí stroje pro frézování, soustružení, vyvrtávání a broušení dílů všech velikostí z kovů, kompozitů a keramických materiálů. Za necelé čtyřleté působení zprostředkovala společnost LMT obchody za necelých 15 milionů eur a v dalších letech plánuje posílení týmu a další rozvoj v oblasti high-tech řešení obrábění pro své náročné zákazníky.

V týmu se to lépe táhne

Celosvětově známý prodejce nástrojů WNT, který patří do velkého holdingu Plansee, se v rámci tohoto holdingu nyní spojil s výrobcem nástrojů Ceratizit. Zeptali jsme se jednatele společnosti WNT Česká republika Antonína Holuba mimo jiného na to, co od spojení očekává a co to bude znamenat pro uživatele.

Loňské rekordní výsledky českého průmyslu obráběcích strojů

Při příležitosti nadcházejících veletrhů MSV a IMT v Brně jsme se zeptali ředitele Svazu strojírenské technologie Ing. Oldřicha Paclíka, jak vnímá současnou společenskou krizi v Evropě, geopolitické změny a jejich dopady na světové hospodářství, jak si v této nelehké době stojí české strojírenství a jaký vidí další vývoj v tomto důležitém segmentu našeho hospodářství.

Řízení je jednoduchá disciplína, když se umí

František Lambert doposud strávil ve vysokých manažerských funkcích více než čtvrt století. Pojmy jako krize, vyhoření, nedaří se nezná. Manažerská práce je jeho koníčkem a stále ho naplňuje. O nějakém zasloužilém odpočinku, podle jeho slov, nemůže být ani řeč. Právě naopak. Věříme, že tento rozhovor bude inspirací nejen pro začínající manažery…

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit