Témata
Zdroj: Lasvit

Český podnikatel Leon Jakimič věří, že pokud byznysmen dobře chápe smysl svého podnikání a obklopí se kvalitními lidmi, tak se úspěch dostaví. O hodnotách, budování a vedení globální firmy, která si umí najít koncového zákazníka po celém světě, je rozhovor se zakladatelem nadnárodní společnosti Lasvit.

Tento článek je součástí seriálu:
Otevírací rozhovory vydání
Díly
Iva Ruskovská

Stála u zrodu PR v ČR. Od 90. let se této problematice aktivně věnovala jako odborný konzultant nebo tiskový mluvčí v komerční a státní sféře. Mimo jiné vedla první tisková centra v období povodní v ČR nebo působila jako tisková mluvčí a vedoucí oddělení PR a marketingu ÚVN Praha. V současné době se věnuje copywritingu.
Vystudovala sociologii a aplikovanou psychologii na FF UP Olomouc, kde také dokončila doktorské studium. Dlouhodobě se věnuje problematice sebereflexe a efektivní komunikace. V této oblasti absolvovala studium na FF UK Praha a řadu certifikovaných kurzů v zahraničí.

Reklama

MM: Charles Darwin kdysi řekl: „Přežijí ne ti nejsilnější a nejchytřejší, ale ti, co se budou umět nejlépe přizpůsobit.“ Vystihuje tento výrok současný stav společnosti, včetně byznysu, nebo platil vždy?

L. Jakimič: Myslím, že se tato tvrzení nevylučují. Dle mého názoru nejsilnější a nejchytřejší osobnosti se dokážou rychle adaptovat a přežít i v nepříznivých podmínkách. Dvojnásobně to platí v byznysu, a covidová doba k tomu přispěla. Schopnost přizpůsobit se by měla být jednou ze zásadních dovedností úspěšného lídra a manažera, jelikož přibližně 50 % činností je strategické plánování a 50 % operativa, adaptace a diverzifikace. Občas se nemůžete, a není to ani žádoucí, striktně držet plánu. Vím to ze své vlastní zkušenosti. Já jsem měl vizi vyrábět pouze klasické lustry. Poměrně záhy jsem však zjistil, že klasický lustr byl 10 % obratu a 90 % obratu činila výroba a instalace svítidel na míru s příběhem. Změny plánů nás posunuly. Nová strategie nás dostala blíž k zákazníkům. Nyní daleko lépe chápeme jejich potřeby, přání a vášně. Jsme více empatičtí k jejich cítění, a to dává našim produktům ještě větší smysl. Pochopili jsme situaci, reagovali na ni a přizpůsobili se.

Leon Jakimič je český podnikatel a zakladatel společnosti Lasvit, která inspiruje zákazníky po celém světě svými světelnými instalacemi, neotřelými uměleckými předměty ze skla, skleněnými architektonickými prvky i cenami ověnčenými designovými kolekcemi. Liberecký rodák vystudoval ekonomii a obchod na Loyola Marmount University v Los Angeles, titul EMBA pak získal v programu Kellogg-HKUST v Hongkongu.
Leon pochází z rodiny se sklářskou tradicí. Lasvit založil v roce 2007 a během následujících 10 let z něj vybudoval mezinárodní společnost, která přináší krásu do věhlasných hotelů, nákupních center a luxusních rezidencí od Tokia po New York. Veškerá sklářská výroba Lasvitu přitom nadále zůstává v České republice. „Luxus pro mě představuje autenticitu, a ta musí být spojena s konkrétním místem, kde má řemeslo tisíciletou tradici,“ vysvětluje Jakimič. (Foto: archiv Lasvit)

Firmy, které přemýšlejí a učí se, chápou adaptaci na nové skutečnosti jako naprosto přirozený proces. Ve zdravé firmě zaměstnanec nečeká, co řekne šéf, ale sám chodí s nápady, využívá příležitostí, nebojí se komunikovat s nadřízenými. Všichni ve společnosti se učí a přizpůsobují se.

Reklama
Reklama
Reklama

MM: Podnikání a fungování firem se asi za poslední dva až tři roky změnilo. Nastaly nějaké zásadní změny v chování managementu, trhu, zákazníků, obecně ve firmách?

L. Jakimič: Lidská přirozenost se nemění. Všichni zaznamenali, že covid ve větší míře rozhýbal strach a některé další negativní emoce. V počátcích pandemie, v době tvrdých lockdownů, se lidé, včetně těch v byznysu, nechtěli potkávat, a podnikání tím pochopitelně utrpělo. Dělali se a dělají videokonference, které do určité míry mohou ušetřit náklady a čas. Nikdy jimi však nenahradíte face to face meetingy. Online můžete rozvíjet stávající byznysy, ale hledat nové klienty touto formou je složitější. Významný a finančně náročný projekt se komunikuje online komplikovaněji. Osobní komunikace je silnou lidskou přirozeností. Většina zákazníků chce o svém zboží diskutovat, reálně se ho dotýkat a pochopit ho. Produkt není jen logo nebo celkový brand firmy. Ve finále jsou to lidé a vše, co souvisí i s interním životem firmy. Aby obě strany dokázaly těmto souvislostem lépe porozumět, je ideální, aby se jich osobně účastnily.

A na vaši otázku, zda se vztahy zlepšily, nebo zhoršily, nemám jednoznačnou odpověď. Je to velmi individuální. Jsou firmy, které nám na rovinu řeknou – situace se změnila, byznys nám nejde, buď nám dáte slevu, nebo do toho nejdeme. Pak jsou firmy, které chápou, že pandemie přinesla problémy, mají pochopení a vyjdou výrobci a dodavateli vstříc. Strach velmi dobře funguje i mezi samotnými podnikateli. Ti, kteří mají hrůzu z budoucnosti a nechají se strachem ovládat, tlačí firmu do surových opatření a drastických restrikcí. Pak jsou podnikatelé, klienti, dodavatelé a další, kteří jsou od přírody optimističtí – pandemii chápou ve smyslu, že mají rezervy a krize je výzva.

Nyní se naše osobní a pracovní životy vracejí do starých kolejí. Vnímám, že se situace otočila. Všichni se chtějí potkávat ještě více, než bylo obvyklé před pandemií.

Podle Leona Jakimiče úspěch přijde, pokud se obklopíme správnými lidmi. Člověk sám nic nezmůže. Důkazem jeho tvrzení je například významné ocenění, které jeho firma získala v roce 2020. Nejlepším kreativním ředitelem se podle prestižního magazínu Interior Design stal Maxim Velčovský z Lasvitu, který získal ocenění Best of Year Awards 2020. Na fotografiích interiér nákupního centra v Hongkongu a nového Centra Bořislavka na Praze 6. (Foto: archiv Lasvit)

MM: S headhunter Lucií Teisler, která poskytla našemu časopisu rozhovor, jsme diskutovali na téma „Způsob myšlení definuje, jestli budeme úspěšní“. Jaký způsob myšlení má úspěšný byznysmen?

L. Jakimič: Byznysmen, který chce vydělávat jen peníze, je průměrný. Může to znít jako klišé, ale v této souvislosti jsem si vzpomněl na jednu diskuzi. Nebudu ale konkrétní. Důležitý český byznysmen mi na toto téma řekl, ať už přestanu mít řeči o smyslu svého podnikání, že jsem pokrytec, a ať na rovinu přiznám, že chci vydělat prachy. Hluboce se mýlil. Peníze nikdy nebyly a nemohou být na prvním místě. Věřím, že pokud byznysmen dobře chápe smysl svého podnikání a obklopí se dobrými lidmi, pak finance přijdou. Pochopitelně se může stát, že práce ho baví a firma nevydělá. Pak je nutné se zamyslet, kde je problém. Většinou se jedná o špatně nastavené procesy, které ve firmě nefungují nebo stagnují. Každý člověk ve firmě musí mít adekvátní roli a pozici. Zdravá a učící se firma chápe jeho přidanou hodnotu, podporuje ho a motivuje. Někdy má člověk perfektní kolegy, ale na nesprávných místech. Zásadní je také určit směr, který můžete stanovit direktivně, nebo po dohodě se svými spolupracovníky. Já jsem pro inkluzivní rozhodnutí. Snažím se věci a problémy debatovat s relevantními kolegy. Pokud preferujete konsenzuální rozhodnutí, může se stát, že se dostanete do průměru. Nijak však nevylučuji, že finální odpovědnost a rozhodnutí musí jít za vámi. I já jsem několikrát kolegy urputně přesvědčoval o své pravdě. Zároveň však vím, že musím pečlivě naslouchat. I když jde o dobrý nápad, nemusí být v daném okamžiku, například vzhledem k výši aktuálního cash flow, tou nejlepší cestou. Takže řadu projektů, ač mi to lámalo srdce, jsem musel odepsat. Pochopil jsem, že bych vytvářel na kolegy enormní tlak nebo bych nezvládl finanční stránku. Pro mne je stěžejní oblast práce s lidmi. Svým kolegům musíte dávat kontinuální zpětnou vazbu. Ne jednou za měsíc, ale průběžnou, každodenní zpětnou vazbu.

MM: Podle odborníků je na trhu práce hodně volných lidí, ale firmy si často nedokážou vybrat. Prý mezi nimi není dostatek takových, kteří by splňovali jejich požadavky. Jaký uchazeč o zaměstnání má šanci u vás uspět? O vás je také známo, že jste český, potažmo liberecký patriot, takže co multikulturní týmy?

L. Jakimič: Firma, která chce mít nejlepší lidi, což je základ úspěchu, jich má obvykle nedostatek. Je po nich velká poptávka, doslova se o ně bojuje. I my o ně bojujeme. Většina kvalitních lidí bývá velmi rychle rozebrána, včetně studentů nebo juniorních uchazečů. Mojí HR filozofií není primárně prospěchově nejlepší student, ale uchazeč, který bude souznít s naší firemní kulturou nebo odpovídá jejím hodnotám, a brzy na ni dokáže naskočit. Při výběru uchazeče máme dvě zásadní kritéria – kulturní a dovednostní fit. Během let jsme priority přehodnotili. Kulturní fit je na prvním místě a v některých oblastech je důležitější než dovednosti. Dovednosti si může uchazeč doplnit, ale pokud jeho hodnoty nerezonují s těmi firemními, není pro nás až tak zajímavý. Firemní chování, jako je laskavost, ochota, pokora, empatie, vášeň a cit, jsou pro nás prioritou. Tato filozofie úzce souvisí s prodejem a preferujeme ji především na pozici obchodníků. Samozřejmě jsou pro nás důležité i prodejní dovednosti. Mluvím především o produktech, které mají autenticitu, genius loci, silný příběh a jsou určeny pro koncového klienta do konkrétního prostředí. Pak jsou však profese, jako například finance, HR, kde preferujeme spíše dovednosti.

„Všichni zaznamenali, že covid ve větší míře rozhýbal strach a některé další negativní emoce. Strach velmi dobře funguje i mezi samotnými podnikateli. Ti, kteří mají hrůzu z budoucnosti a nechají se strachem ovládat, tlačí firmu do surových opatření a drastických restrikcí. Pak jsou podnikatelé, klienti, dodavatelé a další, kteří jsou od přírody optimističtí – pandemii chápou ve smyslu, že mají rezervy a krize je výzva,“ sděluje své zkušenosti Leon Jakimič.

Moje zkušenosti se zahraničními zaměstnanci nejsou až tak velké, jelikož my vyrábíme a prodáváme české sklo, na kterém je postavena naše globální obchodní strategie. Drtivou většinu našich zaměstnanců, a to včetně obchodníků, tvoří tedy Češi a Slováci. Pokud bych na tyto obchodní pozice zaměstnal Američana nebo Číňana, logicky bude chybět vášeň a empatie pro český výrobek. Budou prodávat pouze produkt. Jinak se multikulturním pracovním týmům ale nebráním. V nejvyšším vedení firmy máme například Itala.

Ještě se vrátím k profesionálním obchodníkům s globálním záběrem, kterých je v ČR opravdu málo. Situace se mírně lepší, ale Čechům někdy chybí dovednost prezentace. Prvotní a zásadní problém vidím v českém školství. Dlouhodobé a trvalé zlepšení musíme hledat v novém systému vzdělávání dětí a mládeže. Než nám nové transformované školství začne chrlit sebevědomé, samostatné uchazeče, musíme nabrat profesionály z ciziny. A to je úkol pro vládu, která by měla vytvořit jednoduché a otevřené podmínky, pobídky a podpůrné programy pro uchazeče ze zahraničí.

Reklama

Další problém, který souvisí se sebeprezentací, je nízká ambice českých firem být skutečně globální. Samy si hledat koncového zákazníka a jemu prodávat. Každý ví, že nejvyšší marže se tvoří při prodeji koncovému klientovi. Pokud prodáte prostředníkovi, můžete mít sebelepší konstruktéry, vědce nebo výrobu, ale ve finále si určí marži někdo jiný. Obvykle ten, který je klientovi nejblíže. Pokud říkám prodávat do světa, tak nemluvím o střední Evropě nebo EU, ale mluvím o celém světě. Občas mám pocit, že si někteří hledají důvod, proč neopustit českou hroudu nebo Evropu. Argumenty, že Asie je daleko a Amerika složitá, nejsou pro mne relevantní. Pokud chcete budovat globální firmu, musíte bojovat, riskovat, a často i překročit svůj stín.

Mám ještě jeden postřeh, který bych chtěl zmínit. Mentální nastavení některých majitelů firem, kteří nemají dostatek odvahy směrovat svůj produkt ke koncovému klientovi. Mám pocit, že někteří přemýšlejí v duchu přísloví „lepší vrabec v hrsti než holub na střeše“. Nevydrží a poměrně brzy firmu prodávají zahraničnímu investorovi, který pak mnohdy skvělý český výrobek prezentuje pod svým brandem.

Leon sám sebe pokládá za českého patriota s posláním propagovat české sklo a sklářství po celém světě. Lasvit řídí v duchu mise: šířit krásu a inspiraci, a dělat svět každý den o něco hezčím místem k životu.

MM: Firemní hodnoty jsou bezesporu důležitou součástí fungování každé firmy. Bude z dlouhodobého hlediska prosperovat firma, která má na prvním místě firemních hodnot úspěch?

L. Jakimič: Smysl je jednoznačně na prvním místě. Dělat dlouhodobě něco, co nemá smysl, přináší stres. Když se bavíme o stresu, mám na mysli dlouhodobý negativní stres a frustraci. Podstatné je také pochopit, co klient chce, a třeba ho i překvapit, podobně jako nás několikrát překvapil svými produkty Steve Jobs. To znamená inovovat a investovat do rozvoje. Další klíčovou zásadou úspěšné firmy je styl řízení, který musíte přizpůsobit růstu firmy. To znamená strukturu a procesy je nutné transformovat, adekvátně reagovat na rozvoj firmy a uvědomit si, že růst nákladů nesmí překročit růst tržeb. A opět tým. Úspěch musí přijít, pokud se obklopíte správnými lidmi. Člověk sám nic nezmůže. Musí mít kvalitní tým, víru a pak něco mezi inteligencí, intuicí a štěstím, aby dokázal volit správné odvětví a směřování svého byznysu.

MM: Děkujeme za inspirativní rozpravu.

Seriál
Firmy
Související články
Lesk a bída českých obráběcích strojů

Česká republika, resp. tehdejší Československo, mělo bohatou historii ve výrobě obráběcích strojů. Kde v období největší slávy byli ve svých inovačních počinech současní světoví lídři, když např. kovosviťácký konstruktér Ladislav Borkovec se již v roce 1977 začal zaobírat myšlenkou multifunkčního soustružnicko-frézovacího stroje? Přes dřevěný kinematický model, který si vytvořil doma v dílně, vedla dlouhá cesta až k prototypu prezentovanému  na EMO v Paříži v roce 1980. Po vyrobení 45 strojů řady MCSY, které nenazval nikdo jinak než „Boháro“, byla z ekonomických důvodů a nedostupnosti kvalitní řídicí elektroniky bohužel výroba v tehdejším Kovosvitu ukončena. Dva bývalé kovosviťáky, srdcem i duší, Jiřího Mindla a Vladislava Čítka, jsem díky jejich letitým zkušenostem celoživotního zasvěcení oboru obráběcích strojů požádal o rozpravu nad současným stavem tuzemského oboru výrobních strojů a nad tím, jaké jsou jeho případné perspektivy.

O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

Související články
Podnikatelské prostředí není stabilní. Nemáme cenovou stabilitu

Mojmír Hampl je přední český ekonom, který se většinu svého profesního života věnuje problematice financí, měnové a fiskální politiky. MM Průmyslovému spektru poskytl rozhovor, kde se mimo jiné vyjadřuje k současné politice ČNB, k důvodům, proč Česká republika aktuálně nesplňuje podmínky pro přijetí eura, a proč je nutné provést zásadní reformy tak, aby veřejný dluh byl udržitelný.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Žijeme na dluh dalších generací

Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

Pravděpodobně jsme na prahu stagflace

Český export tvoří 80 % HDP a polovina všech tuzemských zaměstnanců působí v oblastech propojených s exportem. Jaká je současná situace u českých výrobců a exportérů? Jsou kroky ČNB pro ně přijatelné? Vyřeší migrační vlna situaci na českém trhu práce, a proč musí byznys počítat s politikou více než kdy jindy? Redakce MM Průmyslového spektra tentokrát diskutovala s místopředsedou Asociace exportérů České republiky Ing. Otto Daňkem.

Fórum výrobních manažerů

Jak silná koruna, růst energií, tlak na mzdy, úrokové sazby a inflace ovlivňují vaši konkurenceschopnost na světových trzích? Které regiony světa začínají podle vás na „evropské realitě“ profitovat?

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Fórum výrobních manažerů

Silné rozkolísání cen energetických a materiálových vstupů stále není ustáleno, a bohužel se nezdá, že by tomu tak mělo v blízké budoucnosti být. Jak se vám daří tato skutečnost ve střednědobém výhledu promítat do stability vaší firmy? Byli jste již nuceni tento fakt zohlednit do cen vašich produktů? Spatřujete zde určitou nápomocnou roli státu?

Soumrak strojírenských bohů

Až do nedávné doby, dalo by se říci před covidem, bylo jednání některých tradičních firem vyrábějících obráběcí stroje bez pokory, a někdy hraničilo až s arogancí. Jednání bez úcty nejen vůči zákazníkům (což zní přímo drze), ale také vůči partnerům dodávajícím subdodávky, vysokým školám a také spolupracujícím partnerům. Mají za sebou přeci tradici desítek let, kdo jim bude co radit, jak mají jednat a dělat. Nikdo přeci. A nyní? Padla kosa na kámen a otupila se, možná se i pokřivilo ostří.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Na cestě ke zrození stroje: Závěrečné ohlasy

Série 10 článků konstruktéra Michala Roseckého během celého roku popisovala proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku se autor snažil čtenáře provázet tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje, část 8. Logistika

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Začneme u sebe. Co má pro nás smysl?

Václava Cílka lákají všechny průsečíky humanitních a přírodovědných oborů. Ukazuje se, že hledání nových oborových souvislostí má smysl a že jako jediné dokáže dát odpověď na otázky, které před člověka klade komplikovaná, někdy nepředvídatelná, turbulentní doba. Vždycky dokázal skoro šokovat tím, kolik toho o světě věděl a ví. Kde všude byl a co všechno přečetl. Díky tomu, že se nikdy nespokojil s jednooborovým přístupem ke skutečnosti a snažil se ji zřít celostně jako za časů J. A. Komenského, měl navzdory názorům některých současných profesorů nesporně pravdu. Zastává názor, že expert v oblasti přírodních věd nemůže být spokojen sám se sebou, dokud nemá hluboké znalosti z historie, filozofie, antropologie, sociologie a dalších humanitních věd. Tvrdí, že znalost dějin pomáhá číst krajinu, a naopak, znalost přírodních věd pomáhá k pochopení toho, co se v minulosti dělo.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit